beste dieet

Wat is het beste dieet? Voordat ik deze vraag probeer te beantwoorden wil ik eerst beginnen met wat nou de definitie is van ‘dieet’.

Het woord ‘dieet’ is afgeleid van het Griekse woord ‘diaita’, wat leefregel betekent.
Vandale.nl zegt het volgende:

beste dieet

Voor de komma staat de definitie, achter de komma worden er twee voorbeelden gegeven.
Tot zover het definiëren, voordat dit een les wordt over taal.

Over het tweede voorbeeld, ‘om af te vallen’, wil ik het hebben.
Dieet betekent dus niet per definitie het houden aan eetregels om af te vallen. Een dieet is een gekozen leefwijze met betrekking tot eten en drinken. De associatie met afvallen wordt snel gemaakt, maar is in feite onjuist. Een dieet kun je volgen voor verschillende doeleinden.

Wat is het beste dieet

Nu we ons huiswerk gedaan hebben gaan we terug naar de hoofdvraag.
Wat is het beste dieet? Als je verwacht dat ik hier ga vertellen welk bestaande dieet je moet volgen voor een sixpack, moet ik je teleurstellen (ervan uitgaande dat je als doel hebt om af te vallen). Er bestaan zoveel diëten die allemaal vertellen wat je wel en niet mag eten. Bij de ene gaan de kilo’s er nog sneller af dan de andere (en komen ze er ook nog sneller weer bij). Kant-en-klare diëten vertellen je om dingen te eten en/of drinken waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Nieuwe dingen proberen is niets mis mee, het kan zelfs een nieuwe gewoonte worden als het zo goed is bevallen. Maar wanneer je een gevangene van je eigen voeding bent is het tijd om wakker te worden.

“Ik ben 6 kilo in 10 dagen afgevallen”

Men heeft de neiging om te denken dat, snel lichaamsgewicht verliezen, een bevestiging is van hun perfect dieet. Gewicht verliezen gebeurt door, minder energie op te nemen dan je lichaam verbruikt. Met andere woorden, als je minder eet dan je lichaam nodig heeft, ga je gewicht verliezen. Het gaat er hierbij niet om hoe lang het duurt om 6 (of meer) kilo weg te werken, maar om hoe lang deze kilo’s wegblijven!

Een dieet zonder houdbaarheidsdatum

Op zoek gaan naar het beste dieet heeft geen zin, omdat deze gewoonweg niet bestaat.
Het beste dieet, is het dieet voor onbepaalde tijd. Een dieet zonder houdbaarheidsdatum waarbij je jezelf kunt zijn en niet hoeft te houden aan de leefregels van anderen. Als je anders wil eten, houd dan rekening met je persoonlijke situatie. Begin met kleine, maar blijvende veranderingen. Een komkommer als tussendoortje in plaats van een reep chocola klinkt leuk, maar houd je dat vol? Zo ja, prima voor jou. Zo nee, maak dan liever van die reep een halve reep. Het is gemakkelijker om van iets een gewoonte te maken wanneer dit geleidelijk gebeurt. Stop met diëten, start met eten.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Vond je de informatie nuttig? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

Categorieën: Afvallen

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *