Fitness schema voor snelle resultaten

By igon welvaart | Trainen

jan 02
fitness schema

Ik zie eindelijk in dat ik totaal uit shape ben. Herkenbaar? Mooi dan is het nu tijd om hier verandering aan te brengen. Een goed fitness schema geeft resultaten. Maar wat is goed? Goed is op jouw wensen en mogelijkheden afgestemd. Kun jij maar 3x in de week trainen? Dan is een goed fitness schema eentje die is afgestemd op die 3 dagen. Heb jij blessures? Dan is een goed fitness schema afgestemd op welke oefeningen jij probleemloos kan uitvoeren.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Je bent helemaal gemotiveerd om te beginnen nadat je weer een superhelden film hebt gezien waarin de acteurs geweldig in shape zijn. De sportschool heeft je inschrijfformulier ingenomen en je mag direct beginnen. Voordat je ook maar één stap zet in de sportschool wil ik je nog wel even vragen of je een plan hebt om te shapen naar dat geweldig lichaam waar je van droomt.

Maak gebruik van je nieuwelingen status

Zal ik je iets leuks verklappen? Als je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan zal je in je eerste jaar het meeste resultaat behalen. Dit zijn de zogenaamde ‘newbie’ gains. Als nieuweling is je lichaam nog niet gewend aan de stress van krachttraining en zal het daardoor snel aanpassen aan deze nieuwe ‘uitdaging’. Maak niet de veelgemaakte beginnersfouten en zorg dat je een goed plan hebt! Je kunt een gratis fitness schema downloaden.

Het gevaar van starten zonder plan

starten zonder plan

“Failing to plan is planning to fail” is een citaat die wellicht wel bekend is bij jou.

Van nature ben jij misschien wel iemand die spontaan door het leven gaat. Alles op het laatste moment beslissen en op goed geluk iets doen. De gevolgen zullen dan ook op goed geluk zijn gebaseerd. Zou jij een huis bouwen zonder een plan van aanpak? Nee natuurlijk niet.

Ik heb nog nooit een huis gebouwd, maar durf wel te stellen dat het menselijk lichaam complexer in elkaar zit dan een huis. Waarom zou je dan je lichaam bouwen zonder een plan van aanpak? Ten eerste is het zonde van de tijd die verloren gaat. Ten tweede bespaar je heel wat geld als je meteen goed begint. Last, but not least, je verlaagt het risico op blessures tot een minimum.

Zorg dat je de juiste kennis hebt

Je hoeft geen hoogleraar in voeding en beweging te zijn om het de door jou gewenste resultaat te behalen. Wat wel nodig is, is de basiskennis van hoe het lichaam reageert op stimulans door krachttraining en de benodigde voeding om het lichaam te laten herstellen en op te bouwen. Deze kennis kun je op verschillende manieren vergaren. Je kunt studies volgen, je kunt op het internet rond kijken, je kunt (e)boeken lezen of je kunt leren van iemand die de nodige kennis en ervaring al heeft. Dit laatste is wel tricky, omdat je geneigd bent om de massa te volgen. De meerderheid wordt vaak als betrouwbaar gezien, terwijl dit nergens op slaat. Het is natuurlijk onzin om te denken dat een grote groep het aan het juiste eind heeft alleen omdat deze mensen dezelfde denkwijze delen. Lange tijd dacht de meerderheid dat de aarde plat was.. nou niet dus. De meerderheid heeft niet altijd gelijk. Vaak zijn dingen ook simpeler dan je denkt.

Grote biceps staan niet gelijk aan grote hersenactiviteit

Ik heb grotere armen dan jij dus ik zal wel beter weten hoe je je armen moet trainen. Niet veel mensen zullen dit zeggen, maar ze zullen het wel denken en zo een houding aannemen. Het kunnen mensen zijn in je sportschool die al wat langer dan jij trainen en dat ook is te merken aan hun lichaam. Jij hebt respect voor hen want ze zien er goed uit en dat gebeurt niet zomaar. Ze doen duidelijk iets goed en jij wil daarvan leren. Leren is altijd goed, vooral als je ook het juiste aanleert. Neem dus niet alles voor waar aan, alleen omdat iemand er gespierder uit ziet dan jij.

Do you even lift “bro”?

do you even lift

Het is helemaal leuk wanneer mensen die er niet uit ziet jou advies gaan geven of gaan corrigeren. Jij denkt, je ziet er niet uit maar je wil mij wel verbeteren. Ook hier geldt weer, don’t judge a book by it’s cover. De persoon in kwestie kan heel veel kennis/ervaring hebben die hij/zij om wat voor reden dan ook niet (lang genoeg) toepast. Heb respect voor iedereen en leer wat goed is.

Trainingspartner

Het kan ook zijn dat je een trainingspartner hebt die wat verder is dan jij. Als jouw trainingspartner weet waar hij/zij het over heeft dan ben je gezegend. De vraag is alleen, hoe weet je of hij/zij geen l*lverhalen aan het verkondigen is. Vooral als jouw partner het lichaam heeft waar jij van droomt is het bijna onvoorstelbaar om te denken dat hij/zij iets fout doet. Het kan zomaar zo zijn dat jouw partner wel degelijk iets goed doet, terwijl hij/zij daarnaast ook dingen doet die niet goed of volstrekt overbodig zijn. Het goede werk camoufleert het overbodige en onjuiste werk. Zelfs als je iets in twijfel trekt, zou je nooit durven om tegen je partner in te gaan. Ik wil je op het hart drukken om altijd kritische vragen te stellen, vooral als je partner je iets leert waar je over twijfelt.

Kennis is macht

kennis is macht

Wanneer je de tijd niet hebt (of voor over hebt) om te zoeken naar de kennis tot je een ons weegt (niet letterlijk), is er ook een hele makkelijke manier om aan de broodnodige kennis te komen. Het E-book ‘Afvallen Op Jouw Manier’ bevat genoeg informatie die je nodig hebt om te shapen naar het lichaam wat jij wil. Het leukste hieraan is dat je bijna automatisch fit wordt en blijft door de informatie toe te passen. Daarnaast kun je heel veel nuttige tips halen uit de blogs en uit de Fitness Academy.

Zorg voor het juiste gereedschap

Bij de bouw van een huis heb je bepaalde gereedschappen nodig. Afhankelijk van wat voor soort woning het wordt, bepaal je welk gereedschap je nodig hebt. Zo is het ook met de bouw van je lichaam.

Als jij een veelbelovende (semi)profvoetballer bent die op doorbreken staat en je hebt van je trainer te horen gekregen dat je aan je snelheid moet werken, dan ga je dat doen. Het heeft in deze situatie weinig zin om met grote zware gewichten te gaan stoeien. Het is veel effectiever om je explosieve kracht te trainen waardoor je startsnelheid verbetert. Als het je ambitie is om een fitness model te worden zal je juist vooral werken met zware gewichten en juist minder explosief te werk gaan. Ga dus niet zomaar wat doen, maar gebruik het gereedschap waarmee je het beste naar je doel kunt toewerken.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Vond je de informatie nuttig? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

About the Author

Leave a Comment:

(1) comment

Tasja 3 januari 2017

Klopt helemaal!! Goede voorbereiding is het halve werk. Ga dus ook beginnen met het lezen van je E-book. 💪🏽

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: