Afvallen zonder dieet, het is iets wat veel mensen wel willen, maar het blijkt vaak helemaal niet zo eenvoudig te zijn. Er bestaan genoeg verschillende soorten diëten, die allemaal een prachtig resultaat beloven, in veel gevallen laat dat resultaat toch te wensen over.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Dat is dan ook waarom steeds meer mensen met overgewicht een dieet inruilen voor een gezond voedingspatroon. Het woord ‘crashdieet’ heeft immers nogal een negatieve ondertoon. Het wil meestal zeggen dat we onze calorie-inname beperken (wat natuurlijk nodig is om gewicht te verliezen), maar dan wel in die mate dat we watertanden bij elke donut of koek die we zien.

Geen goede oplossing dus, op de lange termijn. Vermageren zonder crashdieet is echter wel een slimme zet, en wel om verschillende redenen. Voor daar echter wat meer informatie over gegeven kan worden, is het de moeite waard om te weten waarom een crashdieet niet altijd de slimste keuze is!

Afvallen zonder dieet

Waarom je niet op crashdieet zou moeten gaan?

Hoe negatief een écht crashdieet ook is voor de gezondheid, de meesten die het proberen weten dat het wel degelijk werkt. Althans, als het doel is om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. Toch zitten er bij de meeste diëten heel wat addertjes onder het gras:

Een crashdieet werkt tijdelijk

Eerst en vooral is het effect van een crashdieet tijdelijk. De meeste mensen ondervinden tijdens een crashdieet dan wel een sterke gewichtsafname, maar op de lange termijn doet het meer kwaad dan goed. Dat komt doordat het lichaam zich aan de caloriebeperking aanpast, waardoor het metabolisme verandert. Door gebrek aan essentiële voedingsstoffen zal het lichaam de eiwitten uit spiermassa gaan gebruiken om andere lichaamsfuncties draaiende te houden. En dat zorgt er nu net voor dat je na verloop van tijd niet meer vermagert, of zelfs vet opslaat.

Een crashdieet is psychologisch moeilijk

Vervolgens is een crashdieet gewoon onhoudbaar als het langer dan een paar weken wordt gedaan. Niet enkel door de fysiologische stress waar het lichaam mee te maken krijgt, maar ook de psychologische uitdaging waar je ongetwijfeld mee zult kampen. Als we véél te weinig energie binnenkrijgen via de voeding, dan komt ons lichaam op ‘overleef’modus te staan. Als er weer normaal wordt gegeten worden alle calorieën die we eten opgeslagen als vet. Hierdoor schommel je alleen maar heen en weer in je gewicht. Hierdoor hebben we geen energie overdag en zijn onze hormonen uit balans. Niet bepaald een gezonde manier om af te vallen!

Groot risico op terugvallen

Zowel door het tijdelijke effect van een crashdieet als het feit dat het psychologisch erg moeilijk is, is ook het risico op een terugval erg groot. Zodra het gewichtsdoel is bereikt, keren de meeste mensen immers terug naar hun oude eetgewoontes. Ofwel omdat ze vinden dat ze het verdiend hebben, ofwel omdat ze het mentaal gewoon niet meer uithouden. Het gevolg is dan natuurlijk dat het verloren gewicht er meteen weer bij komt, of zelfs meer.

Een echt streng crashdieet heeft eigenlijk meer nadelen dan voordelen. Zeker als je doel is om gezond gewicht te verliezen, kies je beter voor een gebalanceerd voedingspatroon!

Afvallen zonder dieet

Hoe verlies je gewicht zonder crashdieet?

Vermageren zonder crashdieet: het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan wel degelijk. Eigenlijk komt het er gewoon op neer dat er balans wordt gecreëerd, zowel lichamelijk als psychologisch. Gewicht verliezen zonder crashdieet houdt in dat er geen specifieke (of erg strenge) leefregels zijn. Er worden dus ook geen voedingsmiddelen ‘verboden’.

Met andere woorden, de persoon die wil vermageren is volledig vrij om te kiezen wat hij of zij eet. Dit heeft op de lange termijn positieve effecten, zolang er natuurlijk balans is.

Waarom werkt deze aanpak nu precies? Heel eenvoudig, omdat in theorie geen enkel voedingsmiddel ‘slecht’ is en je gegarandeerd dikker maakt. Het gaat er eerder om de ongewenste opstapelingen van lege, ongezonde calorieën te vermijden. Op die manier wordt een teveel aan calorieën ook vermeden, waardoor vet dus vanzelf wegsmelt.

Kiezen voor een gezond eetpatroon

Een dieet dat langdurig kan worden volgehouden wordt ook wel gewoon een gezond voedingspatroon genoemd. De voordelen ervan reiken ver, en hoewel het misschien niet direct de meest opvallende resultaten geeft, is het zeker de moeite waard.

Iedereen die is afgevallen wil op gewicht blijven, dat is logisch. In twee weken 20 kilo verliezen mag dan indrukwekkend zijn, het is allesbehalve gezond. Baseer je je echter op de principes van een gezond eetpatroon, dan worden zowel afvallen als je goed in je vel voelen plots veel eenvoudiger!

Afvallen zonder dieet

De voordelen van een gezond eetpatroon

Een gezond eetpatroon geeft je veel voordelen!

Je lichaam kan zich beter aanpassen

Waarschijnlijk het belangrijkste voordeel van een gezond eetpatroon is dat je lichaam de tijd krijgt om zich eraan aan te passen. Bij een crashdieet wordt het lichaam van het ene uiterste naar het andere getrokken in een erg korte tijd. Het resultaat is dat het niet weet hoe het erop moet reageren – behalve dan door vet vast te houden. Eigenlijk komt dit doordat het lichaam de zogenaamde homeostase wil behouden: het wil alles precies houden zoals het is. Val je te snel af, dan raakt je lichaam dus in shock, met alle gevolgen van dien.

Je kan nog steeds genieten

Een andere reden waarom je voor een gebalanceerd eetpatroon zou moeten kiezen is omdat je jezelf dan niets ontzegt. Juist doordat geen enkel voedingsmiddel verboden wordt, is de neiging om te véél te eten kleiner. Dit heeft een psychologische oorzaak; het is menselijk om iets dat we niet mogen juist wel te willen doen. Ontzeg je jezelf niets, dan kan je gemakkelijker van suiker en ongezonde vetten wegblijven. Lukt dat je eens niet, dan is het nog altijd geen ramp – zolang je je er bewust van bent en de balans behouden wordt!

Je sociale relaties komen niet onder druk te staan

Naast gewoon een basisbehoefte is eten ook een sociale bezigheid. Uit eten gaan met de familie, op restaurant gaan met een collega, allemaal zijn het activiteiten die deel uitmaken van het mens zijn. Ben je op dieet, dan kan je dat natuurlijk niet. Als je jezelf echter voorneemt een gezond eetpatroon te volgen, dan heb je die vrijheid wel. Op die manier kan je nog altijd deelnemen aan sociale activiteiten, wat op psychologisch vlak natuurlijk ook belangrijk is voor een goede gezondheid!

Afvallen zonder dieet

Richtlijnen voor een gezond eetpatroon

De vraag is nu natuurlijk nog altijd: wat eet je best om zo gezond mogelijk af te vallen? Er bestaat heel wat onduidelijkheid over dit onderwerp, maar eigenlijk is het helemaal niet zo mogelijk.

Het onderstaande overzicht geeft enkele handige tips die je kunnen helpen om gezonde keuzes te maken – je hele leven lang. Op die manier is afvallen geen uitdaging meer!

Eet natuurlijke producten

Genoeg groenten, fruit, granen, noten, zaden en vruchten eten is van essentieel belang om op een gezonde manier af te vallen. Niet enkel zal je dan automatisch overtollig vet verliezen, je immuunsysteem, hersenen, andere organen – kortom, je hele lichaam – blijven ook in topvorm.

Eet met mate

Een andere goede tip om gezond af te vallen is (logischerwijs) dat je niet te veel eet. Zelfs als je heel gezond eet, kan je nog altijd te véél eten. Ga dus voor niet al te grote maaltijden om overtollig vet kwijt te raken!

Gerelateerde artikelen

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Categorieën: Afvallen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *