Lukt het afvallen niet? Je begint met goede moed met afvallen, maakt gebruik van sapjes, je sport de longen uit je lijf en je leeft op groenten. Het gaat goed, de kilo’s vliegen eraf.

Maar dan stopt het gewichtsverlies en komen de kilo’s er langzaam weer bij. Zo’n dieet is niet vol te houden. Je wordt er ongelukkig van, je leeft met een hongergevoel en je hebt het idee dat je nooit normaal kunt eten.

Met onderstaande tips kan je gemakkelijk gewicht verliezen of slank blijven.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Hongergevoel

Vaak treedt er bij een dieet een hongergevoel op waardoor mensen snel terugvallen in het oude patroon.

Goed slapen

Slaap heelt alle wonden. Zo ook de wonden van (over)gewicht. Goed slapen is van het grootste belang voor het hormoon Ghreline. Dat is het hongerhormoon en dat wordt ’s nachts het zwijgen opgelegd. Als je onvoldoende slaapt, of als je slaap niet kwalitatief genoeg is, zal het hongerhormoon de hele dag blijven zingen. Het gevolg laat zich raden.

Daarnaast is slaap sowieso goed voor je gezondheid. Probeer acht uur per nacht te slapen en zorg ervoor dat je kwalitatief slaapt. Dat kan bijvoorbeeld door de schermen uit je slaapkamer te bannen. Het blauwe licht maakt dat het slaaphormoon (melatonine) minder goed werkt. Ook is het van belang je slaapkamer enkel voor slaap te gebruiken en middagdutjes tot maximaal een half uur te beperken.

Genoeg bewegen

Bewegen is van essentieel belang voor je gezondheid. Sommige mensen sporten regelmatig. Ze lopen drie keer per week hard, hangen aan de gewichten of gaan regelmatig zwemmen.

Veel andere mensen zeggen daar geen tijd voor te hebben. Het werk eist heel veel uren van je dag op. Daarnaast willen je kinderen, vrienden en je partner graag tijd met je doorbrengen. Tussendoor moeten er nog boodschappen gedaan worden. Hoe krijg je het dan ook nog voor elkaar om drie keer in de week te sporten?

Er is een simpele manier om je levensstijl wat actiever te maken, zoals:

  • Een bureau aanschaffen wat je kunt verstellen zodat je kunt staan
  • Je kunt heen en weer lopen wanneer je belt.
  • Als middagpauze kies je voor een gezellige wandeling met je collega’s.
  • Boodschappen haal je indien mogelijk per voet of fiets.
  • Et cetera! Er zijn heel veel eenvoudige manieren om meer in beweging te komen.

Probeer 10.000 stappen per dag te zetten. Als dat niet onmiddellijk lukt, leg je doel dan wat lager en verhoog het geleidelijk naar 10.000. De meeste smartphones hebben een stappenteller, dus die dure smartwatch is niet nodig.

Voldoende beweging voor afvallen

Goede alternatieven om te bewegen zijn wandelingen tijdens je pauze.

Veel water drinken

Water is de zuiveringsinstallatie van het lichaam. Maar het doet meer dan zuiveren alleen. Het is een toverdrank tegen het hongergevoel.

Je zal zien dat je minder eet als je een glas water voor de maaltijd drinkt. De maag is namelijk al voor een gedeelte opgevuld voordat je begint te eten. Daarnaast is het van groot belang ook tussendoor veel te blijven drinken. Daarmee krijg je meer controle over je plotse hongergevoel.

Vind je water wat saai? Drink thee of doe wat muntblaadjes of komkommer in je flesje, dat geeft namelijk een frisse smaak. Vermijd daarnaast gesuikerde dranken, deze zitten namelijk vol met calorieën.

Gezond eten

Je lichaam is een motor die regelmatig brandstof moet krijgen. Het beste wat je kan doen is op regelmatige tijdstippen eten.

  • een ontbijt
  • een lunch
  • en een avondmaal.

Als je één van de maaltijden overslaat voel je je slapper en is de kans heel groot dat je naar ongezonde snacks gaat grijpen.

Neem altijd een gezond tussendoortje mee. Het is volkomen logisch dat je tussen je hoofdmaaltijden honger krijgt. Dat gevoel is eenvoudig te bestrijden met een stuk fruit, een rijstwafel, een wortel of een cracker. De gezonde snacks zijn daarnaast veel goedkoper dan snoeprepen. Je portemonnee zal blij met je zijn!

Klinkt dat niet lekker?

Probeer het minimaal 2 weken! Je zult zien dat je het vanzelf lekkerder gaat vinden.

Wat ook kan helpen is goed bijhouden wat je eet. Gebruik een app of een simpel notitieblokje en schrijf alles wat je eet op. Je hebt controle over jezelf en je kunt de dagen vergelijken. Zo weet je na enkele weken al dat je op vrijdag meer eet en wel eens zondigt door de stress en de vermoeidheid van de voorbije week. Nu je het weet kun je er extra op gaan letten. Soms is het zo simpel! 😉

Gezonde voeding is essentieel voor het afvallen

Extra tips: fop je lichaam.

Je hongergevoel is een hormoon dat in de hersenen wordt aangemaakt. Je kan jezelf helpen met dat hormoon het zwijgen op te leggen. Zo is het van groot belang dat je je hoofd erbij houdt als je eet: neem iedere hap bewust en kijk niet naar je tv, tablet of telefoon.

Je kan ook best kleinere borden of kommen gebruiken om te eten: die lijken sneller vol.

Tenslotte is het belangrijk om even te wachten met opnieuw opscheppen. Je lichaam heeft een tijdje nodig om door te geven aan je hersenen dat je vol zit. Geef het enkele minuten de tijd en drink een glas water.

Vermijd alcohol

Veel mensen die afvallen proberen toch een glaasje alcohol te drinken. Er bestaan allerlei beweringen dat het geen kwaad kan en die zelfs zeggen dat een glas rode wijn goed voor je is. De studies spreken elkaar daarin tegen.

Wat we wel zeker weten is dat alcoholische dranken altijd veel calorieën bevatten, namelijk 7 kilocalorieën per gram! Ook vermindert alcohol je weerstand wat als gevolg heeft dat je sneller naar een snoepreep of zak chips grijpt.

Ook je vetverbranding heeft te lijden onder alcoholgebruik. Je lichaam heeft het namelijk te druk met herstellen van de alcohol waardoor je vetverbranding op een lager pitje komt te staan.

Kortom:
Neem het zekere voor het onzekere en ban alcohol uit je dagelijks leven. Een glas voor de gezelligheid op verjaardagen of feestdagen kan natuurlijk altijd. Maar hoe minder, hoe beter!

Laat de weegschaal liggen

Vergeet de weegschaal!

Tenslotte ga je op de weegschaal staan en zie je dat er nog steeds niets veranderd is. Hoe kan dat? Je hebt goed op je eten gelet en uren in de sportschool aan de gewichten gehangen.

Misschien ben je wel heel veel vet kwijtgeraakt en is er tegelijkertijd spiermassa aangemaakt. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus die weegschaal is niet meer de (enige) manier waarop je je vooruitgang kan meten.

Meet ook je buikomtrek, dat geeft – samen met de weegschaal – een veel accurater beeld.

Gerelateerde artikelen

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Categorieën: Afvallen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *