Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

By Lorenzo Karg | Afvallen

apr 13

( ! ) Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-content/themes/pressive/inc/image-resize.php on line 62
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0003360648{main}( ).../index.php:0
20.0005361008require( '/var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-blog-header.php ).../index.php:17
31.337913110160require_once( '/var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-includes/template-loader.php ).../wp-blog-header.php:19
41.340513121080include( '/var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-content/themes/pressive/single.php ).../template-loader.php:106
51.443814133912thrive_get_post_featured_image( $post_id = 203729, $size = 'wide', $default_featured = ??? ).../single.php:132

Wanneer je wilt afvallen of meer spieren wilt kweken dan kan het nuttig zijn om je stofwisseling te versnellen. Wat houdt de stofwisseling eigenlijk in en wat kun je doen om deze te versnellen? We hebben enkele tips voor je op een rij gezet. Er zijn namelijk veel manieren om je vetverbranding te verhogen! Welke manieren zijn dit?

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Wat is stofwisseling?

Je stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. De stofwisseling heeft erg veel verschillende functies. Het regelt je energieniveau, je gewicht en de hoeveelheid afvalstoffen die je lichaam uitstoot. Een stofwisseling kan zowel langzaam als snel zijn. Bij een langzame stofwisseling kom je gemakkelijker aan en kun je minder makkelijk in rust calorieën verbranden. Je kunt er zelf veel aan doen om je metabolisme te verhogen.

Het is mogelijk dat je stofwisseling wordt verlaagd door medische problemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij schildklierproblemen. Als je gezond bent kun je zonder al te veel moeite je metabolisme verhogen. Dit kan een positief effect hebben op je gewicht en energieniveau. Het moet niet verward worden met een snelle spijsvertering. Je spijsvertering heeft vooral te maken met de duur van het verteren van je voeding.

Energie krijgen door stofwisseling

Zie je metabolisme als een windmolen. Hoe harder het draait (versnelt), hoe meer energie het opwekt.

Waarom je metabolisme verhogen?

Het verhogen van je metabolisme kent enkele voordelen.

  • Je krijgt meer energie waardoor je minder moe bent
  • Het is mogelijk meer te eten zonder dat je aankomt
  • Je verbrandt in ruststand meer calorieën

Voor sporters en voor mensen die willen afvallen is een verhoogde stofwisseling erg fijn.

Stofwisseling verhogen door krachttraining

Eén van de beste manieren om je stofwisseling te verhogen is door meer krachttraining te doen. Vooral vrouwen zijn hier vaak een beetje bang voor. Zij willen geen overdreven gespierd lichaam hebben. Daarnaast kiezen ze vaker voor cardio, omdat je er tijdens de training zelf meer calorieën mee kunt verbranden.

Toch moet krachttraining zeker niet worden overgeslagen. Bij krachttraining werk je met gewichten of gebruik je je eigen lichaam als gewicht (zoals bij een push-up). Op de lange termijn kan dit een erg positief effect hebben op je metabolisme. Het kan dan ook zeer voordelig zijn als je iedere week twee tot drie keer krachttraining doet.

Andere vormen van sporten kunnen ook positief bijdragen aan een verhoogde stofwisseling. Denk bijvoorbeeld aan een intervaltraining (High Intensity Interval Training). Zelfs dagelijks wandelen kan positief zijn voor je metabolisme. Probeer dan de norm van 10.000 stappen aan te houden. Bij weinig of geen beweging ontstaat er een negatief effect daar waar het gaat om je metabolisme.

Eiwitten zijn belangrijk voor je stofwisseling

Stofwisseling verhogen met je voeding

Wat je eet is erg bepalend voor je stofwisseling. Zo is er uit verschillende onderzoeken gebleken dat eiwitten zeer goed helpen. Dit is ook de reden dat veel sporters eiwitten binnenkrijgen door middel van shakes. Een shake werkt optimaal als je uit de normale voeding niet genoeg binnenkrijgt. Eiwitten kun je verder halen uit eieren, kwark (en ook bijvoorbeeld Skyr), vis, kip en bepaalde groentes.

Naast eiwitten zijn er nog genoeg andere voedingen die je goed kunnen helpen. Waar je ook voor kiest, gezonde voeding is de basis. Bij teveel suiker loop je het risico dat de stofwisseling vertraagt. Dit geldt ook voor kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam of sucralose. Als je jouw stofwisseling wilt versnellen moet je dus frisdrank en snoep vermijden.

Verder kun je ook proberen de volgende dingen aan je dieet toe te voegen:

  • Koffie
  • Groene thee
  • Pittig eten (denk aan rode peper of cayennepeper)
  • Pure chocolade

Daarnaast heeft water drinken een positief effect op het metabolisme. Uit onderzoek is gebleken dat je jouw metabolisme goed kunt versnellen door je dag te beginnen met een groot glas koud water.

Gezonde voeding is belangrijk voor de stofwisseling

Stress en het metabolisme

Het is belangrijk om stress tegen te gaan. Stress heeft sowieso al een slechte invloed op onze gezondheid, maar het kan ook wel degelijk een verschil maken in je metabolisme. Zorg dus dat je voldoende ontspanning hebt op een dag.

Daarnaast is slaaprust erg belangrijk. Veel mensen slapen te weinig. Probeer ervoor te zorgen dat je zes á acht uur per nacht slaapt. Een goede koele slaapkamer draagt bij aan een goede slaap. Voorkom het drinken van cafeïne vlak voordat je gaat slapen, want hierdoor kom je minder goed in slaap. Ook is het beter om geen elektronische apparaten te gebruiken voordat je naar bed gaat.

Een laatste tip om je stofwisseling te verhogen is door af en toe koud te douchen. Niet heel prettig, maar wel heel goed voor je. Dit hoeft niet de gehele douchebeurt te zijn. De laatste seconden met koud water afspoelen kan ook al helpen. Heb je het vermoeden dat je een langzamere stofwisseling hebt om medische redenen? De juiste medicatie kan er ook voor zorgen dat je minder snel last hebt van je stofwisseling. Je arts kan je hiermee helpen.

Goede nachtrust voor je stofwisseling

Goede nachtrust is essentieel voor je metabolisme

Stofwisseling verhogen heeft minimaal effect

Het is heel belangrijk om te realiseren dat je niet meteen enorm veel kilo’s zult afvallen wanneer je je stofwisseling verhoogt. Eigenlijk zijn het de kleine stappen die hierin leiden tot de winst. Gezonde voeding en voldoende beweging zijn immers zeer belangrijk voor je gewicht.

Wanneer je erg veel sport, kan een verhoogde stofwisseling vooral goed zijn voor de prestaties bij bijvoorbeeld wedstrijden. Deze topsporters zien wel een degelijk verschil omdat ze net iets sneller kunnen zijn of net iets meer uithoudingsvermogen hebben.

Gerelateerde blogs

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: