Hoe kan je het afvallen volhouden?

Ik hoor het vaker..

“Ik kan niet gemotiveerd blijven.”

“Ik houd het een tijdje vol en dan stop ik er weer mee.”

“Ik ben veel afgevallen, maar het (meeste) gewicht is weer terug.”

Is dit ook bij jou het geval ..?

Het komt heel vaak voor hoor, voel je vooral niet schuldig.
We hebben allemaal ups en downs, net zoals in het leven.

Maar met afvallen en buikvet verliezen hoeft dit niet zo te zijn..
Het is namelijk geen fase in je leven die komt en gaat..
Het is iets wat je levenslang aanhoudt, zonder teveel ermee bezig te zijn.

Als jij net als zoveel anderen..
Net als ik..
Voor eens en voor altijd van die hardnekkige kilo’s af wilt..
Zonder dat dit afhangt van jouw discipline, motivatie of levenssituatie..

Lees dan even verder.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Er komt veel meer bij kijken bij het volhouden van afvallen of een dieet, dan alleen maar gezonder te eten en meer te gaan sporten.
Een gezonde hoeveelheid calorieën of voedingsstoffen eten is wel de basis, maar als je dat maar één dag volhoudt heb je daar niets aan.
Met een koolhydraat arm dieet (bijvoorbeeld keto of in ketose komen) kun je heel snel 5 kilo afvallen. Maar houd je het lang genoeg vol om nog meer kwijt te raken? Los van het volhouden is de kans groot dat de kilo’s snel weer terug komen als je stopt ermee.

Je zult dus iets moeten doen wat jij persoonlijk lang genoeg (lees: levenslang) kunt volhouden. Ik geef je eerst een paar manieren om dit voor elkaar te krijgen. Daarna zal ik een conclusie geven waarvan ik denk dat het de beste manier is.

Tip #1 Afvallen volhouden met een cheat meal of cheat day

Een cheat meal is een hele ongezonde en calorierijke maaltijd die wel heerlijk smaakt! Dit eet je dan bijvoorbeeld om de 6 dagen dat je heel streng op je voeding hebt gelet om weer een nederige sterveling te worden. Vooral bodybuilders en (wanna be) fitness modellen hanteren deze vorm voor het volhouden van een dieet wanneer ze willen afvallen.

Je herkent deze mensen aan dat ze altijd van die Chinese meeneem bakjes bij zich hebben met voedsel wat keurig is afgemeten met een weegschaal. Die eten dan ook niks wat je ze aanbiedt want dan moeten ze weer 2 uur erbij gaan sporten. Als je het nog niet doorhad, ik heb het over mezelf. Althans, dit was ik in een vorig leven een paar jaar geleden. En zo zijn er nog meer van dit soort die-hards.

Hoewel dit een goede tip is om het afvallen of je dieet vol te houden als je een fanatiekeling bent, raad ik dit niet aan als je een normale sterveling bent. Het is namelijk voor de gemiddelde persoon niet vol te houden om te smachten naar een dag waarop je eindelijk eens iets lekkers mag eten. Als je net als ik, lekker wil genieten van het leven en toch slank wil zijn, dan kun je beter de 80/20 regel volgen.

Tip #2 De 80/20 regel om afvallen vol te houden

De 80/20 regel kun je op twee manieren interpreteren.

  1. 80% van je dagelijkse voeding haal je uit zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen en 20% haal je uit minder gezond eten.
  2. 80% van het succes om af te vallen komt door je voedingspatroon en 20% door je beweging.

Ik zal nu vooral ingaan op het eerste. Als je een gezond ontbijt, lunch en diner hebt gehad dan doe je het 100% goed. Dan kun je ruimte maken voor bijvoorbeeld een bolletje ijs als toetje. Als je meer van hartigheid bent neem je bijvoorbeeld een kleine kom (de kleinste die je in huis hebt) met chips. Op deze manier kun je elke dag genieten van iets lekkers en minder gezond. Als je je niet kunt beheersen en altijd de hele verpakking van iets opvreet dan kun je dit wel alsnog aanleren. Dit doe je dan in babystapjes.

Tip #3 Een stok achter de deur

Een stok achter de deur is iemand die je in de gaten houdt en corrigeert als het fout gaat. In dit geval kan dat een personal trainer of leefstijlcoach zijn. Nu heb je een soort van verantwoording af te leggen bij je coach over je voedingskeuzes. Je weet dat je in de gaten wordt gehouden dus zul je automatisch eerder geneigd zijn om niet op te geven. Uiteraard ben jij nog steeds degene die het moet doen, maar door deze mentale steun zul je het makkelijker volhouden. Als jij jezelf niet kan beheersen om niet teveel te eten en altijd opgeeft, dan is zo een stok achter de deur jouw ideale oplossing.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Categorieën: Afvallen

1 reactie

levi · 6 september 2019 op 06:13

Goed stuk Lorenzo! Vooral de 80/20 regel is iets dat mij enorm heeft geholpen. Je merkt vaak dat mensen te veel te streng voor zichzelf zijn waardoor ze op termijn het simpelweg niet volhouden. Anyway; leuk stuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *