Page content

Wat is cholesterol?

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vettige stof die in de lever wordt aangemaakt en die je opneemt uit het voedsel wat je binnen krijgt. Je hebt cholesterol nodig, simpelweg omdat het de bouwstof is voor je hormonen en voor lichaamscellen.

Een verhoogd cholesterol kan op zich zelf geen kwaad, maar als je dit jarenlang hebt kan het zich in de vaatwand ophopen. Daardoor worden de bloedvaten nauwer en kunnen deze dicht gaan zitten. Dat kan gevaarlijk zijn voor jouw hart en vaten waarbij je de kans op een hartinfarct of een beroerte vergroot.

Cholesterol kun je onderverdelen in slechte cholesterol en de goede cholesterol, ofwel de low density lipoproteïne en de high density lipoproteïne.

Wat is cholesterol?

Low density lipoproteïne (LDL)

LDL heeft gevolgen zoals hierboven beschreven. Deze cholesterol bolletjes kunnen zich vastzetten in de binnenwand van de bloedvaten. Daardoor blijven ze plakken aan beschadigingen van de vaatwanden.

High density lipoproteïne (HDL)

HDL zijn de goede cholesterol bolletjes. Deze zorgen namelijk voor transport van de cholesterol naar de lever. Via ontlasting zorgt de lever ervoor dat het weer uit je lichaam gaat.

Gewichtsverlies Analyse

Voorkom de meest gemaakte fouten

Ontdek binnen 2 minuten de 3 cruciale stappen voor blijvend gewichtsverlies die je per ongeluk over het hoofd hebt gezien …

Een goed cholesterolgehalte

Als je een gezonde levensstijl weet te creëren verlaag je de kans op overtollig cholesterol.

 • Stop met roken
 • Kies voor gezonde voeding, gevarieerd en niet teveel.
  Groente, fruit, aardappels en volkoren producten. Magere melkproducten, magere kaas, mager vlees, kip, vis, weinig verzadigde vetten, dieetmargarine, plantaardige olie.
 • Niet meer dan 2 glazen alcohol per dag en ook niet iedere dag
 • 5 dagen per week een half uur intensief bewegen (heb je je al eens verdiept in High Intensity Interval Training)
 • Pak vormen van stress aan

Gerelateerde artikelen

Contact

Fitstation helpt je wanneer je wilt afvallen zonder dieet. Gevolg is dat je beter in je vel zit en je zichtbare buikspieren krijgt. Wij helpen je met:

Heb je vragen, neem gerust contact op:

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is cholesterol?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  background: rgba(255, 255, 255, 0.73);