‘Ik heb aanleg om dik te worden en kan er niets aan doen dat ik dik ben, dat zit in mijn familie’, deze opmerking hebben we vast allemaal wel eens gehoord. Mensen die hun genetische aanleg de schuld geven van het feit dat ze dik zijn. Hoeveel waarheid zit hierin? Wat is genetische aanleg eigenlijk?

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

‘Genetisch’ stamt af van het woord ‘genen’ wat eigenlijk je DNA betekent. Of je dik wordt, wordt bepaald door een combinatie van eten, bewegen én je genetische aanleg. Het is dus niet zozeer de vraag of je dik wordt van te veel eten óf van te weinig bewegen óf van domme pech met verkeerde genen. De vraag is wat eten, bewegen en genen met elkaar te maken hebben en dus hoe ze elkaar beïnvloeden.

Survival of the fattest

aanleg om dik te worden

Vroeger bestond er een ‘survival of the fattest’ principe. Mensen met de ‘juiste genen’, konden veel eten en veel opslaan in tijden van overvloed. Wanneer er tijden van schaarste aanbraken, hadden zij voldoende reserves om te overleven. Mensen die niet voldoende vet op konden slaan, kwamen dus in de problemen tijdens tijden van schaarste. Tegenwoordig kennen we de schaarse tijden niet meer zoals ze heel vroeger bestonden, we blijven maar vet opslaan met de ‘juiste genen’. De tijd van schaarste breekt niet meer aan en we zullen voor altijd vet blijven opslaan en worden dus geleidelijk aan dikker.

FTO-gen


Het FTO-gen regelt in belangrijke mate honger en verzadiging. Een aanpassing (mutatie) in het FTO-gen zorgt ervoor dat mensen sneller weer gaan eten na een maaltijd.
In een onderzoek die gepubliceerd is in de Journal of Clinical Investigation (2013) is er een link gelegd tussen FTO en het hormoon dat het hongergevoel aanmaakt (ghrelin).
Mensen met de mutatie in het FTO-gen zijn minder verzadigd na een maaltijd en hebben sneller weer honger, dan mensen die de mutatie in het FTO-gen niet hebben.
Mensen met een mutatie in het FTO-gen blijken vaker ernstig overgewicht te hebben, dan dunne mensen. Dunne mensen blijken bijna niet in staat om te veel te eten. Zelfs wanneer dunne mensen verplicht meer calorieën moeten eten, blijkt dat bijna onmogelijk voor hen te zijn. Dunne mensen zitten sneller vol en hebben minder snel honger. Dunne mensen blijken vaak de genetische aanleg te hebben om veel te willen bewegen. De drang om veel te willen bewegen blijkt voor een groot deel erfelijk te zijn en dus in de genen vast te liggen. Je zou daarom denken dat de aanleg om dik te worden ook erfelijk is.

Dik zijn is genetisch bepaald, maar er is wel wat aan te doen

afvallen zonder dieet

Er zit dus wel een kern van waarheid in het hebben van aanleg om dik te worden en dat het dus genetisch bepaald kan worden dat je dikker bent dan een ander. Dit wil echter niet zeggen dat als je dik bent, je niet in staat bent om te sporten of af te vallen. Waar een wil is, is natuurlijk een weg, ieder mens is in principe in staat om met een gezonde en actieve levensstijl ook een gezond gewicht te hebben.

Geef nooit je aanleg de schuld voor het mislukken van het afvallen. Als het lijkt alsof je echt alles hebt geprobeerd en niets werkt, biedt online coaching jou de manier die je eindelijk de resultaten gaat opleveren die je verdient. Je leert wat voor jou werkt en zult direct verschil gaan zien.

Vond je de informatie nuttig? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *