Visceraal vet is vet dat zich om de organen bevindt. Ze zitten in de romp en in de buik en hebben de functie om de organen te beschermen.

Visceraal vet heeft verschillende benamingen:

  • Orgaanvet
  • Buikvet

Onzichtbaar vet

Visceraal vet is niet duidelijk te zien. Het kan zelfs zo zijn dat iemand die ‘slank’ oogt aan de buitenkant toch te veel visceraal vet heeft. Dit terwijl iemand met veel lichaamsvetten een laag visceraal vetpercentage kan hebben.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Het gevaar van dit vet

Voor de bescherming van de organen is visceraal vet een belangrijk vet. Te veel van deze vetten kunnen echter gevaarlijk zijn.

Het zit op de plek waar de maag, milt, urineblaas, lever, darmen, alvleesklier, galblaas en darmen zitten. En bij vrouwen komen daar de baarmoeder en eierstokken bij. Bij te veel vetten wordt het een ongezonde situatie en komen deze organen in gevaar.

Wat zijn viscerale vetten

Wanneer heb je er last van?

Vanaf je zestigste levensjaar is het ongemak van visceraal vet het grootst. Toch hebben alle mensen van alle leeftijden last van te veel visceraal vet.

Je gewicht gaat omhoog en je krijgt een opgezette buik. Het is vet wat alleen in de buikstreek voor komt. Het is belangrijk het verschil tussen onderhuids- en visceraal vet te weten. Onderhuids vet is veel minder gevaarlijk dan visceraal vet en is te herkennen aan je buik die een peervormige houding krijgt. Bij visceraal vet is het een appelvormige houding.

Wat zijn de gevolgen van teveel visceraal vet?

Je hebt een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes type-2. Je stofwisseling raakt van slag en bij vrouwen is er een grotere kans op borstkanker en galblaasaandoeningen.

Visceraal vet ligt in de buurt van de leverpoortader. Deze ader zorgt ervoor dat het bloed van de maag, darmen, blaas en alvleesklier naar de lever gaat. Met te veel viscerale vetten neemt het bloed een aantal vetten mee naar de lever. Dat heeft gevolgen voor het aanmaken van de lipiden in het bloed.

Hoe ontdek je visceraal vet ?

Een dikkere buik betekent niet per definitie te veel visceraal vet. Om globaal te achterhalen of je een overschot aan visceraal vet hebt kun je de buikomvang meten.

Bij een buikomvang van 80 cm bij de vrouw en 94 centimeter bij de man kun je ervan uitgaan dat je teveel viscerale vetten hebt.

Wat zijn viscerale vetten?

Hoe kom ik ervan af?

Het is eenvoudig om visceraal vet weg te krijgen. Juiste voedsel is de beste remedie tegen deze vetten. Naast sport en voeding is ook slapen een belangrijk onderdeel.

  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten (heb je weleens gedacht aan High Intensity Interval Training)
  • Eet gezonde koolhydraten en laat het ongezonde staan
  • Eet gezonde vetten en laat het ongezonde staan
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Zorg voor minder stress

Gerelateerde artikelen

Er staan nog een aantal leuke artikelen voor je klaar:

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *