BMR berekenen doe je met de calculator hieronder.
Ik zal kort uitleggen wat BMR inhoudt en waarom het belangrijk is om te weten wat jouw BMR is.
BMR staat voor Basale Metabolisme Ratio en geeft aan hoeveel energie er nodig is om het lichaam functionerende te houden bij complete rust. Dit gaat om inwendige functies waarbij er geen beweging nodig is. Denk aan bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering, etc. De BMR is belangrijk omdat dit de grootste factor is als het gaat om afvallen en aankomen. Dit wordt verder in het artikel uitgelegd.
BMR en RMR
BMR moet niet worden verward met RMR, Resting Metabolic Rate. Qua calorieën ontwijken de BMR en RMR elkaar niet heel veel. Het verschil is dat dat de BMR gaat om een situatie waarbij je niet bij (volledige) bewustzijn bent. Denk aan tijdens de slaap of een coma. In deze situatie heb je een minimum aantal calorieën nodig om alle functies in je lichaam verder optimaal te laten werken. Bij de RMR gaat het situaties waarbij je rust, maar wel bij volledige bewustzijn bent. Denk aan op bed liggen of genieten van een spa en massage (tip!).
Hoe kun je zelf je BMR berekenen
De BMR wordt berekend aan de hand van een formule. De formule die in deze calculator wordt gehanteerd is van Harris en Benedict. Het is een oude formule gebaseerd op een onderzoek van tientallen jaren geleden. Wat heb je er nu nog aan? Het is een gemiddeld getal op basis van onderzoeksresultaten. Houd er rekening mee dat niet iedereen met dezelfde leeftijd en lengte, hetzelfde gewicht en geslacht allemaal dezelfde BMR hebben. Lichaamssamenstelling (vet, spier en botmassa) en genetische bepalingen hebben ook invloed op je BMR. Het getal is niet zo interessant, het geeft slechts een indicatie van hoeveel calorieën jij minimaal nodig hebt bij volledige rust.
De formule is
- BMR Vrouwen -> 655 + (9,6 x gewicht in kg) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd in jaren)
- BMR Mannen -> 66 + (13,7 x gewicht in kg) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren)
BMR Berekenen tool
Hoe je de BMR kunt verhogen
De BMR vertegenwoordigt ongeveer 2/3 van je dagelijkse energieverbruik. Dit houdt in dat jij, ongeacht wat je doet, minimaal dit aantal calorieën verbrandt. Alle extra beweging en inspanning draagt bij aan je TDEE (Total Daily Energy Expenditure), wat inhoudt hoeveel calorieën per dag jij totaal verbrandt. Het gewicht, de leeftijd, het geslacht en lengte worden meegenomen in de formule voor de berekening van de BMR. Wat vooral meespeelt en waar jij invloed op hebt, is de hoeveelheid spiermassa. Hoe meer spiermassa, hoe hoger je BMR. Ga uit van het principe, hoe groter het organisme, hoe meer energie het nodig heeft. Het is duidelijk dat iemand van 100 kg meer energie nodig heeft dan iemand van 50 kg. Met deze wijsheid in het achterhoofd moet je onthouden dat, hoe meer je afvalt hoe lager je BMR wordt en vice versa.
Meten is weten, maar doen is beter
Getallen zijn interessant om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de praktische benadering. Wanneer je een strak en fit lichaam hebt zonder deze getallen te weten is het leuker dan andersom. Daarom heb ik een makkelijk te volgen programma ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op minder denken en meer doen. Het is fijn als dingen automatisch gaan zodat je hier geen onnodige extra tijd aan kwijt bent.
Heb je wat gehad aan de informatie en berekening? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂