BMR berekenen

By Lorenzo Karg

jun 21

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-content/themes/pressive/inc/image-resize.php on line 62

BMR berekenen doe je met de calculator hieronder.

Ik zal kort uitleggen wat BMR inhoudt en waarom het belangrijk is om te weten wat jouw BMR is.

BMR staat voor Basale Metabolisme Ratio en geeft aan hoeveel energie er nodig is om het lichaam functionerende te houden bij complete rust. Dit gaat om inwendige functies waarbij er geen beweging nodig is. Denk aan bloedcirculatie, ademhaling, spijsvertering, etc. De BMR is belangrijk omdat dit de grootste factor is als het gaat om afvallen en aankomen. Dit wordt verder in het artikel uitgelegd.

BMR en RMR

BMR moet niet worden verward met RMR, Resting Metabolic Rate. Qua calorieën ontwijken de BMR en RMR elkaar niet heel veel. Het verschil is dat dat de BMR gaat om een situatie waarbij je niet bij (volledige) bewustzijn bent. Denk aan tijdens de slaap of een coma. In deze situatie heb je een minimum aantal calorieën nodig om alle functies in je lichaam verder optimaal te laten werken. Bij de RMR gaat het situaties waarbij je rust, maar wel bij volledige bewustzijn bent. Denk aan op bed liggen of genieten van een spa en massage (tip!).

Hoe kun je zelf je BMR berekenen

De BMR wordt berekend aan de hand van een formule. De formule die in deze calculator wordt gehanteerd is van Harris en Benedict. Het is een oude formule gebaseerd op een onderzoek van tientallen jaren geleden. Wat heb je er nu nog aan? Het is een gemiddeld getal op basis van onderzoeksresultaten. Houd er rekening mee dat niet iedereen met dezelfde leeftijd en lengte, hetzelfde gewicht en geslacht allemaal dezelfde BMR hebben. Lichaamssamenstelling (vet, spier en botmassa) en genetische bepalingen hebben ook invloed op je BMR. Het getal is niet zo interessant, het geeft slechts een indicatie van hoeveel calorieën jij minimaal nodig hebt bij volledige rust.

De formule is

 • BMR Vrouwen -> 655 + (9,6 x gewicht in kg) + (1,8 x lengte in cm) – (4,7 x leeftijd in jaren)
 • BMR Mannen -> 66 + (13,7 x gewicht in kg) + (5 x lengte in cm) – (6,8 x leeftijd in jaren)

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

BMR Berekenen tool

Laat weten wat jouw BMR is

Hoe je de BMR kunt verhogen

De BMR vertegenwoordigt ongeveer 2/3 van je dagelijkse energieverbruik. Dit houdt in dat jij, ongeacht wat je doet, minimaal dit aantal calorieën verbrandt. Alle extra beweging en inspanning draagt bij aan je TDEE (Total Daily Energy Expenditure), wat inhoudt hoeveel calorieën per dag jij totaal verbrandt. Het gewicht, de leeftijd, het geslacht en lengte worden meegenomen in de formule voor de berekening van de BMR. Wat vooral meespeelt en waar jij invloed op hebt, is de hoeveelheid spiermassa. Hoe meer spiermassa, hoe hoger je BMR. Ga uit van het principe, hoe groter het organisme, hoe meer energie het nodig heeft. Het is duidelijk dat iemand van 100 kg meer energie nodig heeft dan iemand van 50 kg. Met deze wijsheid in het achterhoofd moet je onthouden dat, hoe meer je afvalt hoe lager je BMR wordt en vice versa.

Bekijk ook hoeveel calorieën per dag je nodig hebt om af te vallen, aan te komen of op gewicht te blijven.

Meten is weten, maar doen is beter

Getallen zijn interessant om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de praktische benadering. Wanneer je een strak en fit lichaam hebt zonder deze getallen te weten is het leuker dan andersom. Daarom heb ik een makkelijk te volgen programma ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op minder denken en meer doen. Het is fijn als dingen automatisch gaan zodat je hier geen onnodige extra tijd aan kwijt bent.

Heb je wat gehad aan de informatie en berekening? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

About the Author

Leave a Comment:

(5) comments

Rodolfo Manuela 22 juni 2017

Hey nice calculator en uitleg… Ik wist niet over dat automatische verbranding. Superhandig!

Reply
  Lorenzo 22 juni 2017

  Hey Rodolfo, leuk dat je de calculator hebt gebruikt en iets nieuws hebt ontdekt!

  Reply
Stephan 23 juni 2017

Zo gaaf. Ik verbuik 1.800 per dag automatisch.

Reply
  Lorenzo 23 juni 2017

  Tof he 🙂 En dan komt er nog bij wat je aan beweging hebt, lopen, fietsen, sporten. Check ook de calculator om te berekenen hoeveel je totaal per dag verbrand inclusief activiteit. http://fitstation.nl/fitness-tips/hoeveel-calorieen-per-dag/

  Reply
Giuseppe 2 september 2018

Hoi Lorenzo, het is altijd wel leuk om te weten wat je BMR ongeveer is, maar net wat jij zegt doen is beter 😉

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: