Homeostase

By Lorenzo Karg

feb 02

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-content/themes/pressive/inc/image-resize.php on line 62

Homeostase is de natuurlijke drang van het lichaam, om de lichaamsfuncties in evenwicht te houden, ondanks de invloeden van de omgeving waarin het lichaam zich bevindt.

De werking van homeostase

homeostase werking

Voor de werking van homeostase is zijn er zogenaamde feedback systemen nodig die verschillende fysiologische functies aan en uit kunnen zetten. Denk aan een thermostaat die de temperatuur reguleert van een oven of airconditioning systeem. Zodra de vooraf ingestelde temperatuur stijgt boven de grenzen, zal het systeem automatisch worden uitgezet. Op deze manier wordt de temperatuur in een stabiele toestand gehouden. Als de temperatuur daalt onder de grenzen wordt de oven weer automatisch aangezet om de vooraf ingestelde temperatuur weer aan te houden. Dit feedback systeem draait in een cyclus van gebeurtenissen. Informatie over een verandering wordt gemeld aan het systeem zodat de regelaar (thermostaat) het proces kan beheersen (temperatuur aanhouden).

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Voorbeeld in het lichaam

Een goed voorbeeld van homeostase in het lichaam is de methode waarop de lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius wordt aangehouden. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt door intensieve inspanning of externe hitte, sturen de hersens een signaal om (meer) te gaan zweten. Warmte wordt weggenomen door zweet, welke verdampt. Wanneer de lichaamstemperatuur omlaag gaat door koude omstandigheden, begint het lichaam te bibberen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam warmte produceert en de lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius wordt aangehouden.

Het belang bij trainen

homeostase en training

Het concept van homeostase is interessant voor fitness liefhebbers. Je bent in evenwicht, zelfs bij stimuli vanuit je omgeving. Denk bijvoorbeeld aan hoe de spieren zich ontwikkelen met verschillende trainingsprogramma’s. Als je vooral zwaar traint zullen de spieren sterker worden en groeien, er vindt een verschuiving in de homeostase plaats. Het feit dat er wordt getraind met gewichten zorgt voor meer eiwit synthese in de getrainde spieren. Hormoon waardes zullen veranderen om deze groei mogelijk te maken. Aan de andere kant, zullen de spieren zich anders ontwikkelen wanneer je elke dag een aantal kilometers gaat hardlopen. Ze ontwikkelen een hogere uithoudingsvermogen en een hogere capaciteit voor zuurstofopname.

Voeding bepaalt veel

homeostase en voeding

Voeding kan de homeostase ook beïnvloeden. Teveel verkeerde keuzes maken of te weinig goede keuzes maken kunnen de homeostase uit balans laten raken. Wanneer je teveel calorieën binnen krijgt sla je vet op, te weinig eiwitten zorgt voor spierafbraak. Als je niet genoeg energie gevende calorieën eet zal je je eerder uitgeput voelen. Voor een optimale homeostase en metabolisme, is het noodzakelijk om de juiste voedingsstoffen en juiste hoeveelheden te eten.

Vond je de informatie nuttig? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: