Adrenaline is het hormoon dat zorgt voor de kick tijdens een parachute sprong of een hele spannende film. Het is zowel een hormoon als een neurotransmitter. Dit ‘stofje’ kun je niet uit voeding of supplementen halen, maar wordt exclusief aangemaakt door je bijnieren. Je lichaam maakt adrenaline aan wanneer het denkt dat het in gevaar is, het wordt daarom ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, net zoals cortisol.

De functie van adrenaline


Wanneer er acuut gevaar dreigt, komen er in het lichaam grote hoeveelheden adrenaline vrij, hierdoor stijgt o.a. de hartslag en de bloeddruk. Het vrijkomen komt voort uit een ketting van lichamelijke reacties in tijden van acuut gevaar, welke een vecht- of vluchtreactie veroorzaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat we alerter en sterker zijn, beter tegen pijn kunnen, beter kunnen zien/waarnemen. Het is een hormoon dat eigenlijk als een soort van interne schild fungeert.

Het effect op trainen


Wanneer je rent of fietst of aan krachttraining doet, heeft je lichaam het idee dat het onder fysieke stress verkeert. Het lichaam is zo gebouwd dat het reageert op de stress van zwaar gewicht of langdurige cardiotraining door middel van het produceren van meer adrenaline. Dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid bloed en energie verhoogd wordt. Krachttraining zorgt voor een hogere productie van adrenaline dan cardiotraining. Bij elke set met zwaar gewicht, reageert het lichaam alsof het wordt aangevallen, hierdoor wordt er meer adrenaline aangemaakt.

Wanneer het op cardio aankomt, reageert het lichaam veel trager. De energie wordt niet zo snel gebruikt als bij krachttraining, dus de aanmaak van adrenaline verloopt geleidelijker. Alhoewel, voor diegene die een sprint training of een HIIT training doet, daarop reageert het lijf alsof het in vliegmodus is, waardoor er ook grote hoeveelheden worden aangemaakt.

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *