Glucagon is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier, net als insuline. Glucagon en insuline regelen samen de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Insuline zorgt ervoor dat je lichaam glucose uit het bloed kan halen. Glucagon doet juist het tegenovergestelde; dit hormoon zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever vrijkomt als de bloedsuikerspiegel te laag is. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel weer.

Als je doel is om zoveel mogelijk lichaamsvet te verliezen is het verstandig om je bloedsuikerspiegel tussen de 70 mg/dl en 110 mg/dl te houden. Het gaat hierbij eigenlijk om het vermogen van je lichaam om twee hormonen te reguleren, glucagon en insuline, ten opzichte van de inname via voeding.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Hoe insuline en glucagon de vetopslag beïnvloeden


Insuline wordt uitgescheiden door de beta-cellen van de alvleesklier wanneer de bloedsuikerspiegel hoog is. Na een maaltijd die meestal een hoge glycemische index bevat, het snel verteren van koolhydraten, kan je bloedsuikerspiegel heel goed omhoog schieten langs het gewenste niveau van 110 mg/dl. Dit zal de opslag van glucose (bloedsuiker) in het spierweefsel (vooral vetcellen) makkelijker maken.
Glucagon wordt uitgescheiden door de alfa-cellen van de alvleesklier bij een laag bloedsuikergehalte. Dit gebeurt in de eerste plaats tussen de maaltijden en tijdens het sporten. Glucagon zorgt ervoor dat de lever opgeslagen energie weer in omloop brengt. Insuline bevordert het opslaan van energie en de productie van eiwitten, terwijl glucagon het vrijkomen van opgeslagen energie stimuleert, zowel glucose als vetzuren.

Een optimale bloedsuikerspiegel

Simpel gezegd, het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel, zal ertoe leiden dat je lichaam consistent meer opgeslagen vet verbrand. Een voedingspatroon vol met goede eiwitten en koolhydraten zal insuline pieken minimaliseren, glucagon pieken maximaliseren, om uiteindelijk minder vet op te slaan.
Om vetverbranding te optimaliseren komt eigenlijk alles aan op een gezond voedingspatroon, met daarbij extra aandacht voor een bloedsuikerspiegel die in balans is.

Categorieën:

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *