De schildklier is een klier die hormonen afscheidt. Het is gelegen aan de voorkant van de hals, voor het strottenhoofd, tegen de luchtpijp aan. Het wordt van bloed voorzien door vier slagaders en is daarmee één van de best doorbloede organen in het lichaam.
Er worden schildklierhormonen geproduceerd uit jodium en tyrosine. Beide hormonen beïnvloeden stofwisselingsprocessen. Het schildklierhormoon stimuleert de stofwisseling en de groei.

Schildklier aandoeningen


De twee meest voorkomende problemen zijn een te snel werkende schildklier en een te langzaam werkende schildklier.
Een te snel werkende schildklier maakt te veel schildklierhormoon aan. Lichamelijke en geestelijke processen worden hierdoor versneld.
Een te langzaam werkende schildklier maakt te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor worden lichamelijke en geestelijke processen juist vertraagd.

Trage schildklier en overgewicht


Het is niet meteen de eerste oorzaak waar je aan denkt, maar een traag werkende schildklier kan een oorzaak zijn van overgewicht. Het kleine orgaan heeft een grote invloed op je algehele welzijn, je stofwisseling en je groei. De twee hormonen in de schildklier horen heel nauw met elkaar samen te werken, ze hebben een directe invloed op het proces van stofwisseling. Wanneer je een traag werkende schildklier hebt, zijn deze twee hormonen uit balans en werken ze dus niet goed met elkaar samen. Cellen in weefsels en organen functioneren niet naar behoren zonder de afgifte van deze hormonen. Je merkt in principe weinig van het feit dat er geen balans meer is tussen deze hormonen, echter krijg je wel last van klachten zoals vermoeidheid, verkoudheid, vocht vasthouden en langzaam aankomen. Een trage werking heeft als gevolg dat je stofwisseling en je spijsvertering ook te traag kunnen werken, waardoor je dus aankomt.

Oorzaken


Oorzaken van een te trage werking kunnen voortkomen uit bijv. te weinig eten, bepaalde diëten, een afwijkend jodiumgehalte of een schildklierontsteking (ziekte van Hashimoto).
Wanneer je het idee hebt dat je schildklier afwijkend gedrag vertoont, is het goed je huisarts te raadplegen. Een hormoontherapie kan weer voor balans zorgen.

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *