wat is insuline

Wat is insuline en hoe werkt het?

Het woord insuline klinkt enger dan het is. Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuikergehalte weer op peil komt. Je kunt het zien als een soort verkeersregelaar die de glucose de juiste richting op stuurt in de bloedbanen, zodat die op hun bestemming aankomen. Het doel is om de hoeveelheid glucose in je bloed (= bloedsuikerspiegel) op een normaal niveau te brengen. Je bloedsuikerspiegel verhoogt na een koolhydraatrijke maaltijd en gaat binnen 30-120 minuten weer naar zijn normale niveau, afhankelijk van welke soort koolhydraten je hebt gegeten.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Als er te veel koolhydraten in je lichaam zijn zal dit restant worden opgeslagen als vet. Het gaat hierbij om de koolhydraten die helemaal niet meer bruikbaar zijn, omdat je lichaam al voldoende energie heeft binnen gehad. Dit is dus het aantal wat komt na dat je al genoeg calorieën hebt gehad over een bepaalde periode (bijvoorbeeld 24 uur). Trek hieruit dus alsjeblieft geen conclusie dat koolhydraten je dik maken, want dat is niet zo. De koolhydraten zullen dus eerst tot glucose worden afgebroken om vervolgens verbruikt te worden als energie. Is er geen energie meer nodig, dan worden deze opgeslagen als glycogeen. Als de glycogeen voorraden vol zijn en er is voldoende energie (lees: koolhydraten of vetten) aanwezig, dan zal het worden opgeslagen als vet. Dit is wat insuline doet. Om deze reden wordt insuline, onterecht, als de boosdoener van vetopslag gezien. Insuline is slechts de verkeersregelaar die al het koolhydraatverkeer uit de bloedbaan naar de bestemming stuurt. Als er te veel verkeer is ontstaat er een opstopping en worden de laatste binnenkomers verwezen naar de parkeerplaats (vet opslagplaats).

Wat is insuline gevoeligheid

Als je lichaam te veel insuline aanmaakt zal je lichaam dus sneller je bloedsuikerspiegel verlagen. Dit gebeurt zo sterk, dat je bloedsuikerspiegel tot een te lage waarde daalt, waardoor er sprake kan zijn van hypoglykemie. Hypoglykemie is geen ziekte, maar als je hier regelmatig last van hebt kan het zijn dat je niet meer gevoelig bent voor insuline. De insulinewerking is dus verminderd of zelfs helemaal gestopt. Het tegenovergestelde van hypoglykemie is hyperglykemie. Bij Hyperglykemie heb je te veel glucose in je bloed en als dit vaker wel zo is dan niet kan het zijn dat je lijdt aan diabetes mellitus (suikerziekte). Als je steeds meer en meer koolhydraten gaat eten kan het zijn dat je ongevoelig wordt voor de werking van insuline. De insuline doet zijn werk niet meer goed en je zult injecties nodig hebben van extra insuline.

Categorieën:

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *