intermittent fasting

Intermittent fasting (IF) houdt in dat je periodes van vasten inlast in je voedingspatroon. Deze methode schijnt een aantal indrukwekkende voordelen te hebben voor je gezondheid. Uit onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat Intermittent Fasting meer met je lijf doet dan je denkt.

Wat is Intermittent Fasting?

Het is een manier om af te vallen en om te werken aan een betere gezondheid in de vorm van een betere balans in de hormoonhuishouding. Hieronder verstaan we een betere verhouding van bijv. cholesterol en minder kans op hart- en vaatziekten. Intermittent Fasting is geen dieet, het is een voedingspatroon. Net als carb cycling, kun je het per dag anders indelen. Je kunt het ook prima met elkaar combineren.

Tijdens een vastenperiode eet je niet, daarbuiten mag je eten wat je wil, mits het gezond en gevarieerd is. Wanneer je een periode van 12 uur niets eet, zijn alle suikers (koolhydraten) die je lijf normaal gebruikt, op. Je vetopslag wordt dan aangesproken om toch aan energie te komen. Doordat er geen suiker meer in je lijf aanwezig is, leert je lijf weer opnieuw om ook opgeslagen vet als energiebron te gebruiken.Tijdens de periodes dat er wél weer suiker aanwezig is, zal je lijf efficiënter vet verbanden.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

De reactie van je lichaam op Intermittent Fasting

Zoals we hierboven aangaven, reageert je lijf door vet te verbranden als de beschikbare suikers niet meer op voorraad zijn. Dit is de primaire reactie van je lichaam. Na een bepaalde tijd gaat je lichaam zich echter anders inrichten: het gaat minder vet opslaan en méér vet verbranden. Uiteindelijk zal je vetpercentage geleidelijk zakken naar een (voor jouw lijf) basaal niveau.
Naast dit positieve effect, wordt je lijf ook nog eens beschermd tegen allerlei schadelijke ontstekingen door middel van de aanmaak van beschermende stofjes als eiwitten, anti-oxidanten, vitamine E etc.
Uiteraard kan Intermittent Fasting ook lastig zijn voor mensen die bijv. een drukke baan hebben en dit moeilijk kunnen inplannen, of denk aan sociale aangelegenheden waarbij er gewoonweg gegeten wordt.

Intermittent Fasting manieren

Intermittent Fasting kun je op veel verschillende manieren toepassen. Belangrijk is dat de vastenperiode minimaal 12 uur duurt en het liefst nog langer, gezien de vetverbranding immers pas op gang komt na een periode van 12 uur vasten. Begin bij voorkeur met een vastenperiode van 16 uur. Zo kun je bijv. een periode van 5 uur op een dag inlassen en alleen dan eten, bijv. van 15:00 – 20:00 uur. Of je eet 1 maaltijd per dag. Online zijn verschillende manieren te vinden, kies er één die het beste bij jou past.

Is het wel gezond?

Een van de bezwaren om te beginnen aan IF is dat je hierdoor mogelijk je ontbijt overslaat. Ten eerste is je ontbijt overslaan onmogelijk, aangezien het betekent: beginnen met eten of eerste maaltijd van de dag. Als jij om 13:00 begint met eten dan is dat je ontbijt. Het wordt dus niet overgeslagen, maar wat uurtjes uitgesteld na ontwaken (of niet als je altijd uitslaapt tot 13:00).

Ten tweede is ons altijd geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Hierbij wordt het traditioneel ontbijt bedoeld die je ’s ochtends nuttigt nadat je bent opgestaan uit bed. In de Nationale Gezondheidstest, op 24 oktober 2016 op RTL, werd de meerkeuzevraag gesteld:
“Wat is voor ons de belangrijkste maaltijd van de dag?” Antwoorden zijn:

A) Een goed ontbijt
B) Een stevige lunch
C) De warme avondmaaltijd
D) Het maakt niet uit wanneer je eet

Het zal je denk ik verbazen wat het juiste antwoord is. Het maakt niet uit wanneer je eet. Het geluid van het publiek na het horen van het juiste antwoord zei genoeg. Bekijk hieronder de volledige aflevering terug. De vraag over de belangrijkste maaltijd van de dag is na tijdstip 14:45. Het antwoord wordt besproken vanaf tijdstip 19:55.

Eten nadat je bent opgestaan is niet noodzakelijk. Het gaat erom dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. De timing hiervan is ondergeschikt aan het daadwerkelijk binnen krijgen.

Intermittent Fasting en krachttraining

Een bijkomend voordeel van Intermittent Fasting is dat je spieren sneller groeien. Dit heeft te maken met een betere afvoer van dode cellen en andere schadelijke stoffen, de aanmaak van hulpstoffen om ontstekingen tegen te gaan die spiergroei in de weg kunnen zitten, een betere opname van belangrijke voedingsstoffen en last but not least een stijging van 500% van de hoeveelheid groeihormonen in je lijf. Je kunt je voorstellen dat er een hoop bodybuilders bestaan die erg enthousiast zijn over deze methode, vanwege de enorm gunstige effecten voor het fysiek.

Categorieën:

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *