1RM (One Rep Max)

One Rep Maximum (1RM) bij krachttraining, betekent de maximale hoeveelheid gewicht dat iemand kan tillen, met één herhaling voor een bepaalde oefening. Om bij evenementen en wedstrijden voor powerlifting en gewichtheffen het maximale gewicht te bepalen dat een individu aan kan, wordt ook wel de ‘One Rep Max’ (1RM) gebruikt. De One Repetition Max kan ook worden gebruikt om de gewenste ‘load’ (als percentage van de 1RM) voor een oefening te kunnen bepalen.

Het voorspellen van de 1RM-waarde


De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar submaximale testen, die de 1-RM-waarde kunnen voorspellen. Het voorspellen van de 1-RM-waarde m.b.v. de 1-RM-maximaaltest heeft veel nadelige effecten, zoals: het testen is tijdrovend, het testen is belastend voor gewrichten, spieren en botten en het verhoogt de bloeddruk, daarbij vraagt het een grote concentratie en mentale voorbereiding.
Het submaximaal testen geeft een verband weer tussen maximale kracht en krachtuithoudingsvermogen. De maximale kracht is de grootste kracht die bij een maximale, willekeurige spiercontractie kan worden uitgeoefend en spieruithoudingsvermogen is het weerstandsvermogen tegen vermoeidheid bij langdurige krachtprestaties.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

1RM-calculator


Een tool om de 1-RM-waarde te berekenen is bijna onmisbaar voor mensen die in de praktijk met krachttraining te maken hebben. De calculator zal een ‘One Rep Max’ schatting maken, gebaseerd op het gebruikte gewicht en het aantal herhalingen. Ook wordt een schatting van de 5, 10 en 15 rep maxes meegenomen op basis van de One Rep Max.

Hoe nauwkeurig zijn deze 1RM-calculators?


One Rep Max calculators worden gebruikt om een lift met een ‘One Rep Maximum’ te voorspellen. De mate van nauwkeurigheid is weer afhankelijk van de hoeveelheid krachttraining, ervaring en spiersamenstelling van de atleet.
De meeste One Rep Max calculators zijn ontworpen voor ervaren gewichtheffers. De werkelijke 1-RM bij mensen met weinig ervaring is dan ook veel lager. Het is daarom verstandig om de One Rep Max te testen met een ‘spotter’.

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *