Even een deload week houden, je hebt het mensen vast wel eens horen zeggen. Zoveel mogelijk trainen en zo hard mogelijk trainen kan soms averechts werken. Soms is het goed om even een stap terug te doen. Wanneer je aan een deload begint, werk je aan deze ‘stap terug’. Een periode van actieve of zelfs volledige rust, zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten en je centrale zenuwstelsel herstellen en het laadt je lijf weer op voor een volgend schema. Soms helpt het om de overload te stimuleren en daardoor een plateau te doorbreken. Indien je deze rust niet inlast is het mogelijk dat het leidt tot overtraining.

Hoe werkt een deload?


Een deload wordt vaak aangegaan voor de periode van één week. Tijdens een deload week verminder je het volume (aantal oefeningen, sets en herhalingen), de intensiteit (gewicht) of de frequentie van je trainingen. Een simpele richtlijn is 70% van de intensiteit, je trainingsgewicht en 70% van het volume. Een deload week is een mooie kans om te werken aan je techniek, mentaal kan het je ook een periode van rust geven omdat je even niet optimaal hoeft te presteren.

Wanneer je slecht eet zul je nooit een strakke buik krijgen

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download het Fitstation Voedingsprotocol

Voor wie?

Een deload week is goed voor iedereen en voor elke sporter. Vaak hoor je deze term in de fitness wereld, echter voor elke andere sport gelden ook deloads. Immers wordt er door iedereen hard getraind en heeft elk lichaam regelmatig een periode van rust nodig. Wanneer je je volledig hebt gegeven tijdens een trainingsschema, is het lichaam daarna ‘overbelast’ door de hoge mate aan stress die het heeft ervaren. Wanneer je direct door zou gaan in een volgend trainingsschema, dan zou dit een ongunstig effect hebben op je prestaties. Voldoende rust is belangrijk voor het lichaam om te herstellen en daarbij ook voor de aanmaak van spieren.

Deload lijkt simpel

 

Omdat je tijdens een deload je intensiteit en frequentie aanpast, kan het zo zijn dat je het gevoel hebt dat je niet tot nauwelijks hebt getraind en dat je zo klaar bent. Besef je echter dat het gaat om een deload, je doet alles even een tandje lager om vervolgens weer tien stappen vooruit te gaan. Geniet zelfs even van het proces en gun jezelf die rust.

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *