ATP staat voor Adenosine TriPhosfaat en is een organische verbinding die wordt aangetroffen in spieren en die, na enzymatisch afgebroken te zijn, energie oplevert voor spiercontractie.

In normaal Nederlands is ATP de accu die energie levert om je spieren te kunnen aanspannen. Bij elke beweging span je één of meerdere spieren en ATP maakt dit dus mogelijk. ATP is zelfs nodig om meer ATP aan te maken.

Hoe wordt ATP aangemaakt?

Door de belangrijke taak van ATP hebben we dagelijks een constante stroom nodig.

Deze ATP kan worden aangemaakt van “nieuwe” voedingsstoffen (d.w.z. voedingsstoffen die recentelijk zijn opgenomen en door de lever zijn verwerkt) en van opgeslagen voedingsstoffen (d.w.z. voedingsstoffen die in de lever, in de spiercellen of in de vetcellen zijn opgeslagen, voor wanneer ze nodig zijn).

Hoewel je misschien denkt dat het lichaam liever “nieuwe” voedingsstoffen gebruikt om te leven, te ademen en te bewegen, zijn het feitelijk onze opgeslagen voedingsstoffen die het grootste deel van onze dagelijkse functies aansturen. Inderdaad, het grootste deel van de energie die je vandaag nodig hebt, is aangemaakt van voedingsstoffen die je gisteren, de dag ervoor en de dag daarvoor hebt gegeten (en opgeslagen).

Bij een workout is het anders

De enige opvallende uitzondering hierop is tijdens een workout. Dan is er veel energie nodig, dus de spiercellen moeten zowel de eerder opgeslagen voedingsstoffen als de recentelijk opgenomen voedingsstoffen (van een maaltijd ingenomen vóór de training, of van sportdranken die tijdens inspanning worden ingenomen) gebruiken om de brandstof te leveren voor de workout.

Opgeslagen energie

Triglyceriden (opgeslagen in zowel vetcellen en, in kleinere hoeveelheden, in spiercellen) als glycogeen (opgeslagen in zowel spiercellen als in levercellen) vormen onze twee belangrijkste voedingsstoffenvoorraden voor elk van onze weefsels die meer ATP nodig hebben.

Beide soorten voedingsstoffen hebben veel verantwoordelijkheid: ze moeten niet alleen energie leveren voor de weefsels waarin ze al zijn opgeslagen, ze zijn ook verantwoordelijk voor de cellen die niet over hun eigen capaciteit beschikken om energieleverende voedingsstoffen op te slaan, zoals de hersenen en de rode bloedcellen. Wanneer onze cellen energie nodig hebben voor de aanmaak van ATP, komen onze opgeslagen glycogeen en triglyceriden in actie.

Omzetten van opgeslagen energie

Nadat glycogeen is afgebroken tot glucose, worden triglyceriden afgebroken tot vetzuren (of ketonen) en eiwitten worden afgebroken tot aminozuren, kunnen deze voedingsstoffen in het energieoverdrachtsproces werken. Ze kunnen ook in de algemene bloedsomloop worden opgenomen om cellen ATP te laten genereren.

Het is een zeer gecoördineerd proces dat essentieel is voor onze overleving, vooral in tijden van voedseltekort. De show moet doorgaan, of we nou de tijd (of de middelen) hebben of niet om een maaltijd te eten.

Hoe ATP energie levert

ATP is een adenosinemolecuul waaraan drie fosfaatmoleculen zijn vastgemaakt. De verbindingen tussen dit adenosine en deze drie fosfaten worden als “hoge energie” beschouwd.

Er komt energie vrij wanneer de koolstof-waterstofbindingen van onze koolhydraten, vetten en eiwitten – evenals de adenosine-fosfaatbruggen – worden verbroken. Daarom, wanneer ATP wordt gebruikt voor een beweging, is één adenosine-fosfaatbinding verbroken, waardoor ADP (adenosine gebonden aan twee fosfaten) en P (een vrij fosfaat) rondzweven in het cytoplasma van onze cellen.

Hoeveelheid beschikbare ATP

Hoewel ATP cruciaal is, hebben we niet veel in onze cellen rondhangen. Inderdaad, naar schatting hebben we slechts ongeveer 80-100 gram ATP opgeslagen in ons hele lichaam. Dit is slechts voldoende om gedurende enkele seconden maximale inspanning te leveren. Daarom kun je bijvoorbeeld na 11 herhalingen niet nog een twaalfde, zonder te smokkelen ;-).

Wanneer de adenosine-fosfaatbindingen worden verbroken, moeten ze vrij snel worden gerepareerd om te helpen energie te leveren voor onze dagelijkse behoeften. Dit is waar het proces van energieoverdracht in het spel komt.

Onze energieoverdrachtprocessen verbinden de vrije ADP en P die rondzweven in het cytoplasma en repareren zo de ATP die uit elkaar is gebroken.

Laatste woord

Ondanks alle complexiteit heeft het lichaam twee eenvoudige prioriteiten:

Verbreek de koolstof-waterstofbindingen in onze koolhydraten, eiwitten en vetten (koolhydraten -> glucose, eiwitten -> aminozuren, vetten -> vetzuren).

Gebruik de vrijkomende energie om adenosine-fosfaatbindingen te repareren en ATP te vormen.

Zie dit als een oplaadbare accu. Energie wordt vrijgegeven door ATP om te zetten naar ADP (niet-geladen accu). En wanneer ADP opnieuw bindt aan een derde fosfaatgroep, wordt het terug gevormd naar ATP (opgeladen accu).

De drie energieoverdrachtsprocessen die van ADP weer ATP maken:

  • ATP-CP systeem
  • Anaerobe systeem
  • Aërobe systeem

 

Categorieën:

3 reacties

Oscar Eggen · 16 januari 2020 op 13:16

De term anaeroob systeem vind ik niet verwarrend , omdat het ATP en CP systeem ook anaeroob werkt.
Het tweede systeem is het lactaatsysteem of anaeroob lactisch systeem.
Er wordt nogal gegoocheld met de termen voor de energiesystemen. Zo wordt voor het tweede systeem nog vaak het melkzuursysteem gebruikt. Melkzuur is echter het tussenproduct en lactaat (+ H+ion) is het eindproduct. Ook de term glycolyse wordt vaker voor dit systeem gebruikt. De glycolyse is het begin van de aerobe dissimilatie en vindt zonder zuurstof ook nog plaats.

Oscar Eggen · 16 januari 2020 op 13:18

Foutje in de eerste zin. De zin moet zijn: “de term anaeroob systeem vind ik verwarrend”.

Oscar Eggen · 16 januari 2020 op 13:20

Het ATP-CP systeem is ook een anaeroob systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *