Metabolisme

By Lorenzo Karg

jan 12
metabolisme

Metabolisme is een moeilijk woord voor stofwisseling en stamt af van het Griekse ‘metabolismos’, dat verandering of omzetting betekent. Metabolisme is het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen. Enzymen spelen bij deze omzettingen een centrale rol. Makkelijker gezegd vormt het metabolisme de manier en de snelheid waarop je lichaam calorieën, die je via je eten en drinken binnen krijgt, omzet in energie. Hoe beter en sneller je metabolisme werkt, hoe beter je in staat bent af te vallen of juist je gewicht te behouden.
Je kunt het metabolisme zelf beïnvloeden door je voedings- en beweegpatroon aan te passen. Helaas zijn er ook fysieke factoren aanwezig die je niet kunt beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke factoren. Zij kunnen het metabolisme wel negatief beïnvloeden.

Wat doet het metabolisme?


Het proces van metabolisme zet dus je voeding en drank om in energie. Je lichaam gebruikt ongeveer 85% van de calorieën die je gebruikt voor basis lichaamsprocessen, zoals het verteerproces zelf, maar ook het warm houden van je lichaam, je bloedcirculatie etc. Zo’n 15% van de energie die je tot je neemt, wordt gebruikt voor je lichamelijke activiteiten, zoals lopen of fietsen. Wanneer je veel beweegt kun je dit percentage opvoeren tot zo’n 25%.

Metabolisme en afvallen


Wanneer je je stofwisseling versnelt, dan verbrand je automatisch meer calorieën op een dag. Een gevolg van een sneller werkende stofwisseling kan zijn dat je afvalt. Een effectieve manier om je stofwisseling een boost te geven, is om spiermassa op te bouwen. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig om 1 gram spier in stand te houden dan 1 gram vet. Wanneer je dus een gespierder lijf hebt, verbruikt je lichaam meer energie. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat er binnenkomt, zul je langzaam aan gewicht gaan verliezen. Bovendien neemt spiermassa tot wel vier keer minder plek in dan vetmassa, met andere woorden, wanneer je spiermassa opbouwt, krijg je vanzelf een slanker lijf.

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: