Wanneer je maar aan het knallen bent in de gym en je boekt weinig resultaat, dan kan dit de oorzaak zijn van het feit dat je geen gebruik maakt van progressive overload. Elke 6-8 weken zou je, afhankelijk van je doelstellingen en je fitnesservaring, een nieuw schema moeten hanteren. Een goed fitness schema bevat altijd progressive overload.

Wat houdt dit nu precies in?


Als we het begrip letterlijk zouden vertalen, dan zouden we het hebben over ‘progressieve overbelasting’. Echter is overbelasting niet wat je wilt bereiken, de juiste vertaling is dan ook ‘progressieve belasting’. Tijdens het trainingsprogramma wordt je lichaam blootgesteld aan een geleidelijk toenemende belasting. Dit is nodig zodat je lichaam zich hieraan gaat aanpassen.

De makkelijkste en meest bekende manieren zijn het doen van meer herhalingen dan de vorige keer of het gebruik van zwaardere gewichten. De basis is natuurlijk altijd een goede uitvoering van de oefening waarbij de volledige beweging wordt gemaakt. Voor een goede training is overload erg belangrijk.

Zonder overload zul je namelijk geen extra spiermassa kweken. Je lichaam heeft die constante prikkel nodig die het niet gewend is, de progressive overload.

Je moet het zo zien dat je lichaam in een fysiologisch evenwicht verkeert en elke keer wanneer jij die verstoort, zal het lichaam zich weer positief moeten aanpassen aan de gevraagde inspanning. Dit proces wordt ook wel supercompensatie genoemd en is nodig om goede resultaten te boeken.

Hoe kun je progressive overload toepassen in de praktijk?


Zoals we al eerder benoemden, is het altijd van belang dat je volgens een schema traint dat op jouw persoonlijke doelen is afgestemd. Laten we als voorbeeld de leg press nemen. In je schema staat 5-10 herhalingen als doel.

Dit wil zeggen dat je een gewicht kiest, waarmee je 5-10 herhalingen tot op het randje gaat redden. Immers wanneer je een licht gewicht kiest, creëer je geen overload. Het moet echter ook weer niet té zwaar zijn, je moet de herhalingen wel 100% kunnen uitvoeren. Wanneer je het gewicht hebt bepaald, ga je aan de slag.

Het is je bijvoorbeeld gelukt om met 40 kilo 10, 8 en 7 herhalingen te doen. Wanneer je de eerstvolgende keer dezelfde oefening weer gaat doen, zou je meer gewicht aan moeten kunnen. Je lichaam heeft zich dan positief aangepast. Je zult dan waarschijnlijk in staat zijn om met 40 kilo bijvoorbeeld 11, 10 en 9 herhalingen te doen.

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *