Vetpercentage meten

By Lorenzo Karg

jun 28

Notice: Trying to get property 'post_title' of non-object in /var/www/vh72554/2/fitstation.nl/wp-content/themes/pressive/inc/image-resize.php on line 62

Je vetpercentage meten kan op verschillende manieren. De meest simpele, snelle en accurate manier is de huidplooimeter. Met de Fitstation calculator kun je ook je vetpercentage meten (schatting).

We gaan in op drie populaire methodes.

Huidplooimeter

vetpercentage meten huidplooimeter

Met de huidplooimeter meet je de dikte van stukje huid in millimeters. Je hebt 3-punts, 4-punts en 7-punts metingen. Bij de 7-punts meet je 7 punten op het lichaam en bij 3-punts dus 3 punten. Geen enkele meting is 100% accuraat, omdat er overal in het lichaam vet opgeslagen zit. Bij elke meting wordt er uitgegaan van een marge. De 7-punts meting zou je accurater kunnen noemen dan de 3-punts, omdat je meerdere gedeeltes van het lichaam meet. Toch is de 3-punts meting voldoende om een indicatie te krijgen wanneer je bezig bent met je vetpercentage meten.

vetpercentage meten op 3 punten van het lichaam

Met de huidplooimeter knijp je op 3 plekken. Knijp niet te hard, maar houd de huid net zo strak vast als hoe je het met twee vingers zou vasthouden. De plekken verschillen per geslacht. Je pakt eerst het stukje huid met je wijsvinger en duim vast. Bij een man knijp je diagonaal aan de buitenkant van de borst. Daarna knijp je horizontaal twee centimeter naast de navel en vervolgens verticaal op het dijbeen. Het is belangrijk dat de persoon die wordt gemeten te allen tijde ontspannen staat. Noteer het aantal mm huidplooi dikte en kijk wat je vetpercentage is volgens de tabel op pagina 3. Hierin staat uitgebreid hoe je een huidplooimeting uitvoert voor zowel mannen als vrouwen.

DEXA (Dual energy X-ray absorptiometry)

Door middel van een röntgenscan kan men bepalen wat het vetpercentage zou moeten zijn. Het leuke van een DEXA-scan is dat per lichaamsdeel weet hoeveel vet er zit. Zo weet je dus of je linkerarm meer vet heeft dan je rechterarm. Een DEXA-scan kun je in het ziekenhuis of bij een kliniek laten uitvoeren vanaf ca. € 80,-. Het kan interessant zijn om dit een keer te doen.

Impedantiemeting

vetpercentage meten impedantie

Impedantiemetingen zijn ontstaan op basis van het feit dat water beter dan vet geleidt. Omdat spieren een hoog watergehalte hebben en vet een zeer laag watergehalte heeft, kan de snelheid waarmee je lichaam elektriciteit geleid, worden gebruikt om het lichaamsvet te schatten. Een klein draagbaar instrument (of weegschaal) past een elektrische stroom toe en de weerstand tegen die stroom wordt gemeten. Het totaal aan lichaamswater wordt berekend en de waarde kan worden gebruikt om het vetpercentage te meten. Uit wetenschappelijke beoordelingen blijkt dat deze methoden onbetrouwbaar zijn.

Vetpercentage meten

Bij ‘waist size’ meet je de middelomtrek (om de navel)
[calc id=1924]

Laat weten of jouw vetpercentage realistisch klinkt

Meten is weten, maar doen is beter

Getallen zijn interessant om te weten, maar uiteindelijk gaat het om de praktische benadering. Wanneer je een strak en fit lichaam hebt zonder deze getallen te weten is het leuker dan andersom. Daarom heb ik een makkelijk te volgen programma ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op minder denken en meer doen. Het is fijn als dingen automatisch gaan zodat je hier geen onnodige extra tijd aan kwijt bent.

Het programma ‘inFITnity‘ is speciaal ontwikkeld voor wie fit wil worden en blijven, zonder een gelukkige levensstijl daarvoor op te offeren.

inFITnity

Heb je wat gehad aan de informatie en berekening? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂


Dr.ir. Weijs, P (2010) Bio-impedantiemeting in de eerste lijn: geschikt of ongeschikt?
http://www.ntvd-site.nl/meningen/bio-impedantiemeting-in-de-eerste-lijn-geschikt-of-ongeschikt/

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: