IIFYM (If It Fits Your Macro’s) is een veel gebruikte term in het land der fitties, maar wat bedoelen we er nou eigenlijk mee?

Macro’s

Laten we eerst even ingaan op het begrip macro’s. Macro’s staat voor macronutriënten, dit is een verzamelterm voor je koolhydraten, eiwitten en vetten. Wanneer je voor jezelf een doel hebt gesteld, kies je een bepaald aantal calorieën per dag uit, waar je niet boven uit stijgt. Dit caloriebudget ga je vervolgens onderverdelen in percentages koolhydraten, eiwitten en vetten en op basis daarvan kun je het aantal grammen per macro uitrekenen.

Gezond vs. ongezond

Waar we eigenlijk naar toe willen met dit begrip is de 80/20 regel. Deze regel houdt in dat 80% van wat je eet gezond en voedzaam is en de overige 20% mag ongezond en minder voedzaam zijn. Uiteraard kun je zelf weten waar deze 20% uit bestaat, zolang het maar 20% blijft en je niet over die grens heen gaat. Stel dat jij aan het einde van de dag nog 300 calorieën over hebt, dan zou je er dus voor kunnen kiezen om een lekkere chocoladereep te nemen van 200 calorieën. Je hebt dan zelfs nog 100 calorieën over en toch heb je iets lekkers gegeten op die dag.

80/20

Het doel achter de 80/20 regel is eigenlijk een eetschema adviseren dat voor veel mensen vol te houden is. Er bestaat niemand op deze aardbol die alleen maar gezond eet en nooit eens iets lekkers neemt, dat zou niet menselijk zijn. Vandaar dat we zeggen, eet 80% gezond en houd 20% over voor iets lekkers. Zo houd je je toch aan je schema, maar mag je ook een beetje genieten.

IIFYM

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen, ‘If It Fits Your Macro’s’ betekent niet meer dan ‘als het binnen je berekende budget past’. Uiteraard hoef je dit niet altijd precies uit te meten, je kunt ook inschatten wat dat lekkere stuk chocolade of dat handje chips ongeveer aan calorieën zal zijn en dit hoef je echt niet alleen aan het einde van de dag te plannen. Wanneer je toch al de hele dag je voeding aan het tracken bent, weet je op den duur wel bijna uit je hoofd hoeveel calorieën er in bepaalde producten zitten. Houd je dus aan je plan, maar geniet er ook lekker van!

 

Categorieën:

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *