Macronutriënten

By Lorenzo Karg

dec 28
macronutrienten

Macronutriënten zijn de drie voedingsstoffen die je lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten.

De letterlijke vertaling van macronutriënten is ‘grote voedingsstoffen’. Dit zijn de voedingsstoffen die in grotere hoeveelheden voorkomen en waarvan we dagelijks meer dan 1 gram nodig hebben.

In normale mensentaal kun je zeggen dat macronutriënten (kort gezegd macro’s) je lichaamsonderdelen voorzien van energie. Deze energie wordt uitgedrukt in (kilo)calorieën.

Hoeveel moet ik binnen krijgen van elk macronutriënt?

1 gram koolhydraten levert 4 calorieën aan energie.
1 gram eiwitten levert 4 calorieën aan energie.
1 gram vetten levert 9 calorieën aan energie.

Nederlandse voedselproducenten zijn verplicht om de voedingswaarden te vermelden op hun verpakking. Je kunt dus altijd zien hoeveel calorieën toetjes en koekjes uit de supermarkt bevatten en wat de verhouding is van de koolhydraten, eiwitten en vetten. Tegenwoordig hebben steeds meer restaurants en fastfoodketens ook hun voedingswaarden op hun website vermeld.

De standaard ideale macro verhouding bestaat niet. Ideaal is het wanneer jij genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt en per persoon verschilt deze hoeveelheid. Toch houdt het je niet tegen om alsnog de perfecte ratio na te streven.

Begin met het uitrekenen van je eiwitbehoefte. Vervolgens reken je uit wat je aan vetten nodig hebt. Ten slotte wat er over blijft aan calorieën haal je uit koolhydraten.

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: