Hoeveel Vet per dag?

By Lorenzo Karg

dec 28

hoeveel vet per dag

Hoeveel vet per dag is noodzakelijk?

Heb jij weleens bijgehouden hoeveel vet per dag jij naar binnen werkt?

Voordat je het antwoord op de vraag krijgt, krijg je eerst de uitleg waarom je een bepaalde hoeveelheid moet eten.
Vetten zijn een brandstof die worden verbruikt wanneer koolhydraten niet als (enige) brandstof worden gebruikt. Ik maak graag de vergelijking met diesel, omdat je lichaam geen grootverbruiker van vet is. Wellicht klinkt dit teleurstellend als je doel juist is om zo snel mogelijk lichaamsvet te verbranden. Het goede nieuws is dat je op een zeer aangename manier vet kunt verbranden, zodat het niet als moeilijke periode wordt ervaren waar je je doorheen moet zien te worstelen. Men heeft de neiging om weinig vet te eten, omdat ze het idee hebben dat dit ook direct weer als vet wordt opgeslagen. Zoals bij elke macronutriënt, wordt niets als lichaamsvet opgeslagen als je lichaam alle calorieën uit je voeding heeft verbruikt. Vet maakt je dus niet vet.

Er bestaan verzadigde, onverzadigde en transvetten in voeding.
Voorbeelden van verzadigde vetten zijn:

  • Palmolie; verwerkt in margarine, frituurolie, chips, soepen, sauzen en koekjes.
  • Stearinezuur (dierlijk vet); dus ook in kaas en zuivelproducten.
  • Kokosolie; deze wordt vaak als frituurvet gebruikt.

Cholesterol

Ooit gehoord dat verzadigde vetten slecht zijn? Niets is minder waar. Verzadigde vetten zijn zelfs nodig voor bescherming van de organen, het lichaam op temperatuur houden en als energiereserve. Verder is verzadigd vet nodig om cholesterol aan te maken.
Cholesterol is toch slecht? Niet helemaal, je hebt namelijk een gezonde vorm van cholesterol, HDL en een ongezonde vorm van cholesterol, LDL. Bij een matige opname van verzadigde vetten zal je geen last krijgen van LDL. Natuurlijk is het niet bedoeling om te veel verzadigd vet te eten, omdat dit bij opslag in je lichaam bijvoorbeeld aan de binnenkant van de slagaders gebeurt. Als dit steeds meer gebeurt verhoog je het risico op een hartaanval.

Onverzadigde vetten zijn op hun beurt weer onder te verdelen in:

Omega 3 vetzuren
Plantaardige omega 3 is te vinden lijnzaadolie en dierlijke omega 3 komt voor in vis. Omega 3 vetzuren werken cholesterolverlagend en kunnen je verhoogde bloeddruk verlagen.

Omega 6 vetzuren
Omega 6 komt voor in sesamzaad, noten, granen, zonnebloem olie en dierlijke vetten. Ook dit werkt bloeddrukverlagend en remt ontstekingsreacties.

Omega 9 vetzuren
Omega 9 is te vinden in olijfolie en werkt sterk cholesterolverlagend.

Transvetten

Omega 3 en 6 zijn essentieel en dus alleen uit voeding te halen. Omega 3 en 6 behoren tot meervoudig onverzadigde vetten en omega 9 tot de enkelvoudige onverzadigde vetten. Tot slot hebben we het over de beruchte transvetten. Als je hier nog nooit van hebt gehoord, hoop ik dat dit komt, omdat je er nog nooit iets van hebt binnen gehad. Transvetten ontstaan door fabrieken die plantaardige oliën verwerken in snacks, snoep, frituurvetten etc. Het lichaam breekt transvetten heel moeilijk af waardoor het zich overal in het lichaam afzet. Als je lichaam vol zit met transvetten loop je een groter risico op hart- en vaatziekten.

Hoeveel vet per dag mag ik?

25-30% van je dagelijkse calorieën bestaan uit vetten. Hierdoor weet je zeker dat je voldoende binnen krijgt.

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: