Hoeveel koolhydraten per dag je kan eten voordat het als vet opslaat verschilt per persoon. De A.D.H. van koolhydraten ligt tussen 45-55%. Meer dan 55% zal je lichaam hoogstwaarschijnlijk niet in 24 uur kunnen verwerken. Wat je lichaam niet meer kan opslaan als glycogeen resulteert in vetopslag. Dit zal niet persé gebeuren als je een dagje 2 hele XXL pizza’s eet. Wanneer je structureel teveel koolhydraten eet over een langere periode, is de kans zeer groot dat je teveel calorieën binnen krijgt en teveel calorieën zorgt voor vetopslag. Bedenk je dan wat er gebeurt als je elke dag teveel calorieën binnen krijgt.
Je lichaam kan koolhydraten eerst in een andere tijdelijke vorm opslaan dan vet. Dit heet glycogeen en is zeg maar net als dat water in zijn vaste vorm, ijs, verandert en bij de juiste omstandigheden weer naar water, of gas. Hieronder wordt glycogeen kort uitgelegd.
Koolhydraten worden ook wel sachariden of suikers genoemd. Suikers komen voor in fruit als fructose, in melk als lactose en in snoep, koek, gebak en frisdrank als sucrose en als zetmeel in brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten. Wanneer je lichaam koolhydraten gaat verwerken, moeten deze, ongeacht hun soort, worden afgebroken enkelvoudige suikers, glucose.
Je lichaam is als het ware een fabriek die verschillende afdelingen heeft waar je koolhydraten door heen moeten. Wanneer de laatste afdeling is gepasseerd, zijn de koolhydraten afgebroken tot glucose. Glucose is de vorm van koolhydraten die door je bloed stroomt naar waar de plek waar deze als energie wordt verbruikt. In tegenstelling tot wat er soms wordt beweerd, worden koolhydraten nooit direct als lichaamsvet opgeslagen. Als er voldoende glucose is verstuurd naar waar het nodig is, zal wat daarna nog wordt gegeten eerst worden opgeslagen als glycogeen (weer een andere vorm van koolhydraten).
Je lichaam kan ongeveer 100 gram glycogeen opslaan in de lever en ongeveer 300-400 gram in de spieren. Goed getrainde mensen kunnen tot wel 600 gram glycogeen in de spieren opslaan. Dit zijn dus 1600 tot zelfs 2400 (of meer) calorieën wat je lichaam aan koolhydraten kan hebben zonder dit als vet op te slaan! Al het overschot hier na zal inderdaad als vet worden opgeslagen, vol is vol. Dit is ook geen uitzondering op ‘snelle’ suikers zoals snoep, frisdrank of taart. Het enige verschil tussen snelle en langzame koolhydraten is de snelheid van afbraak tot glucose. Dit betekent dat snelle koolhydraten sneller in je bloed komen en dus ook sneller terecht komen op de plek waar energie nodig is. Het hormoon insuline wordt hiervoor aangemaakt. Verwar dit niet met de snelheid van het energieverbruik, deze blijft hetzelfde.
Afhankelijk van je doelen, verschilt de hoeveelheid. Het meest praktische is om 40-55% van je dagelijkse calorieën uit koolhydraten te halen. Als je kijkt naar een pistolet die tegen de 150 calorieën aan koolhydraten kan bevatten, of een royaal bord met spaghetti van ruim 400 calorieën aan koolhydraten, hoef je niet gauw te vrezen voor een overschot aan inname.
Met de Online Coaching neem ik uitgebreid met je door wat voor jou een geschikte hoeveelheid is. Neem contact op.