Wat is Glucose?

By Lorenzo Karg

dec 28

wat is Glucose

Wat is glucose/bloedsuiker?

In dit item gaan we in op de vraag “wat is glucose”.
Glucose is de afgebroken vorm van koolhydraten die door middel van je aders in je bloed komt, ook wel bloedsuiker genoemd. Dit is de brandstof die je lichaam bij voorkeur verbruikt voor de werking van je organen en alle bewegingen die je maakt. Ik maak graag de vergelijking met benzine, je lichaam is er het minst zuinig op. Als je koolhydraten eet, begint je spijsvertering al bij het kauwen met de afbraak van deze koolhydraten. Vervolgens gaat de spijsvertering verder na het slikken en vanaf de dunne darm kan deze in het bloed worden opgenomen als glucose.

Werking van glucose

Als er te weinig glucose beschikbaar is, zal je lichaam de brandstof uit vet verbruiken.
Ik hoor je al denken: is het dan beter om heel weinig koolhydraten te eten zodat ik alleen maar vet ga verbranden? Beslist niet! Als je goed hebt gelezen, zie je dat ik niet het woord lichaamsvet heb gebruikt. Als er te weinig glucose beschikbaar is, zal je lichaam vet (dat je hebt gegeten) gebruiken als brandstof. Ik hoor je weer denken: ja, maar als ik ook weinig vet door voeding binnen krijg, zal mijn lichaamsvet worden verbrand. Dit is een gevaarlijke theorie. Je hebt nou eenmaal een bepaalde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten nodig per dag. Als je dit tekort komt zou je inderdaad kunnen afvallen, maar niet op de meest plezierige, gezonde en vooral gemakkelijke manier.

Reserves zijn altijd beschikbaar

Glucose wat je lichaam niet verbruikt wordt opgeslagen als glycogeen voor wanneer er weer glucose nodig is. In tegenstelling tot wat er wordt beweerd, worden ongebruikte koolhydraten dus niet direct opgeslagen als vet. Dit is de reden waarom direct ontbijten na het ontwaken niet noodzakelijk is.

Re(carb)cycling

Wanneer je de dag(en) ervoor genoeg koolhydraten binnen hebt gekregen, zullen er dus reserves in je lichaam worden opgeslagen. Deze reserves gaan niet verloren, maar worden opgemaakt zodra ze nodig zijn. De hersens werken op koolhydraten en glycogeen is vrijwel altijd beschikbaar als je een gezond voedingspatroon hebt. Je kunt spelen met de dagelijkse hoeveelheid koolhydraten door middel van carb cycling.

Bloedsuikerspiegel

bloedsuiker

Na een maaltijd zal je bloedsuikerspiegel (mate van glucose in het bloed) stijgen.
Door het eten van koolhydraten komt er meer glucose in je bloed en zal het hormoon insuline worden aangemaakt. Tijdens het proces van de insuline aanmaak is het niet mogelijk om vet te verbranden. Je lichaam is bezig om de bloedsuikerspiegel op peil te krijgen door de glucose te transporteren naar de beoogde bestemming. Zoals aan het begin is aangegeven, is glucose de voornaamste bron van brandstof welke je lichaam wil verbruiken. Zo lang hiervan genoeg in het bloed zit, zal dit eerst worden vervoerd naar waar het nodig is en daar worden verbruikt. Nadat de werking van insuline is gestopt, is de bloedsuikerspiegel weer op peil. Dit moment is meestal 2-3 uren nadat je hebt gegeten, tenzij je snelle koolhydraten hebt gegeten, dan is de bloedsuikerspiegel al gauw binnen een halfuur weer terug op het lage gehalte van voor je maaltijd.

insuline

Vond je de informatie nuttig of heb je nog vragen? Laat dit dan weten via een reactie en deel deze pagina met anderen 🙂

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: